Om vi da ikke vil kÞbe noget mere..?
Da min kone og jeg besÞgte den to stjernede Michelin restaurant Henne Kirkeby Kro, var vi enige om, at vi fik ualmindelig velsmagende mad, men vi havde ikke sat os ind i, hvad de fornemme stjerner mere prÊcist uddeles for.
Indgår restaurantens velkomsthilsen i bedÞmmelsen? indgår opdÊkningen i bedÞmmelsen? indgår eventuel ventetid mellem retterne i bedÞmmelsen? og indgår for eksempel overdrevet mange forsÞg på opsalg i bedÞmmelsen?
Nej, så vidt vi kan lÊse, så uddeles stjernerne udelukkende på baggrund af den mad, som serveres. Og her betyder en stjerne, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder, at restauranten er "en omvej vÊrd", og tre stjerner betyder, at restauranten er "vÊrd at rejse efter".
I det perspektiv er det fuldt fortjent at den gamle landevejskro nÊr Henne kan smykke sig med to stjerner, for her serveres virkelig veltilberedt og velsmagende mad, og selv om vi bor på nordspidsen af Langeland, så var smagsoplevelsen helt afgjort den lange kÞretur vÊrd.
Vi fik tre spÊndende appetizere i form af âkalvebrisler med Henne hot sauceâ, kantareller og noget fransk vandbakkelse fyldt med ost. Hertil fik vi lÊkket brÞd â kaldet âparker house rollsâ - med hÃ¥ndÊltet smÞr og havsalt fra LÊsÞ.
Da vi havde kÞbt et prisvenligt september-ophold med tre retters aftensmad, kunne vi frit vÊlge tre ud af de otte retter, der var pÃ¥ kortet, og vi faldt for, hvad der efter vor mening er Danmarks mest velsmagende saltvandsfisk â nemlig havtaske â âmed knivmusling grenobloiseâ til forret, pighvar "Veronique med Champagne og caviar sauceâ til hovedret samt âporceret kirsebÊr med tonka bÞnne mousse og marcona mandelsorbetâ som dessert.
Det var alt sammen sÊrdeles velsmagende til dagens pris â 1.550 kr. per person â men der blev verbalt set slÃ¥et skÃ¥r i oplevelsen, for personalet forsÞgte konstant at lave et sÃ¥kaldt mersalg â ogsÃ¥ kaldet for et opsalg:
Om vi da ikke ville tilkÞbe en ekstra supergod appetizer med âN25 kaluga caviarâ (til kun +395 kroner per person), om vi da ikke ville tilkÞbe champagne (til + fra 250 kr. per glas per person), om vi da ikke ville tilkÞbe en ekstra ret (til +450 kr. per person), tilkÞbe â5 oste fra Neals Yard med figenchutney og knÊkbrÞdâ (til +395 kr. per person), tilkÞbe kaffe (til +125 kr. per person) og sÃ¥ videre.
Da min kone ikke må drikke vin af medicinske grunde, havde jeg valgt at gÞre hende selskab ved også at nyde den gode to-stjernede mad med dansk postevand. Men selv om det kom direkte fra vandhanen på kroen, blev det prissat til Michelin-niveau (+75 kr. per person).
Min kone og jeg tager hellere end gerne et nyt ophold pÃ¥ Henne Kirkeby kro, for udover den virkelig velsmagende aftensmad, fik vi et meget luksuriÞst og lÊkkert vÊrelse samt hvad der for os mÃ¥ betegnes som Ã¥rets bedste morgenmad â endda serveret ved bordet af en habitklÊdt tjener.
Men nÊste gang vil vi nyde opholdet meget mere, hvis vi slipper for de mange forsÞg pÃ¥ at fÃ¥ os til at kÞbe noget mere end det, vi har bestilt hjemmefra â nemlig âet ophold der er skabt for jer, der sÞger en kvalitetsoplevelse uden at sprÊnge budgettetâ.
Hvis vi ville have sprÊngt budgettet denne onsdag aften i september, så havde vi i stedet kÞbt eftermiddagskaffe med likÞr eller cognac ved ankomst og kroens tastingmeny med syv glas vin til i alt cirka 15.000 kr. for vor overnatning med morgenmad.
Nu slap vi med 4.350 kr., og det var sÃ¥ afgjort hver en Þre vÊrdâŠ
2025幎9æ10æ¥