Från husdröm till mardröm med A-hus
Min MS-sjuka sambo och jag såg fram emot problemfria år med ett nytt hus från A-hus Stockholm. IstÀllet ser vi, 4 år efter inflyttning, inte något slut på mardrömmen. Vårt nybyggda hus restes utan sylltÀtning. Dom åtgÀrder man vidtog visade sig senare vara fullstÀndigt verkningslösa.
För att fÃ¥ innertaket i samma riktning som parketten, tvingades vi att betala 20000 kr efter att det hade installerats vinkelrÀtt mot parketten utan att man överhuvudtaget hade diskutera detta med oss. Vi blev senare lovade Ã¥terbetalning, eftersom man erkÀnde att man hade agerat fel â Nu har man Àndrat sig.
Efter att vi under tvÃ¥ mÃ¥nader efter inflyttning hade klagat pÃ¥ drag i huset kunde vi, efter att sjÀlva ha tvingats bekosta en vÀrmekameraundersökning, visa att huset verkligen lÀckte bÃ¥de hÀr och dÀr. PÃ¥ A-hus ansÃ¥g man ÀndÃ¥ att nÃ¥gra Ã¥tgÀrder inte var nödvÀndiga, p g a âbra vÀrdenâ pÃ¥ utförd tÀthetsprovning - vÀrden som senare visade sig ha uppmÀtts med en ej godkÀnd metod. Vi blev senare lovade betalning för detta - Nu har man Àndrat sig.
2.5 år senare, efter att Àven en andra utredning hade konstaterat kalldrag utspritt över hela huset och dessutom stående vatten under parketten gick A-hus med på att åtgÀrda byggfel. Nu skulle man gå till botten med alla problem. Liggande panel skulle demonteras; syllen kunde tÀtas utifrån och innervÀggar och tak skulle rivas, så att tÀtskikt kunde undersökas och åtgÀrdas. DÀrefter skulle allt återstÀllas. Hål upptÀcktes och åtgÀrdades i tÀtskiktet både på vinden och i vÀggar. Dessutom upptÀcktes brister i husets isolering. Skulle A-hus Àntligen ta sitt ansvar? -knappast, Efter några månader avbröts allt arbete p g a att A-hus ansåg att kostnaderna för åtgÀrderna hade blivit för höga, vilket dom givetvis blir nÀr man fortsÀtter att slarva och fuska.
PÃ¥ den liggande panelen, demonterade foder och knutbrÀdor har man fogat spikhuvudena med byggfog istÀllet för att mÃ¥la om dessa brÀdor, vilket vi har krÀvt. Parketten Àr skadad i 5 rum p g a att mÃ¥lare har slÀpat tunga möbler pÃ¥ parketten, istÀllet för att, enligt skriftligt avtal, anlita flyttfirma. Ytan pÃ¥ ett skoskÃ¥p följde med maskeringstejp eftar att man mÃ¥lat vÀggen runt skÃ¥pet istÀllet för att flytta pÃ¥ det. Efter att ha gÃ¥tt till ARN fick vi kompensation för detta. Liggande panel mot mark pÃ¥ garaget Àr lÀmnade trÀrena, efter att A-hus hantverkare hade demonterat, smalnat av och Ã¥termonterat brÀdorna utan att behandla lÃ¥ngsidan pÃ¥ panelen. Dessa brÀdor ville man sedan mÃ¥la, mitt i vintern, âsÃ¥ fort det blir plusgraderâ, medan vi givetvis krÀvde att dessa brÀdor skulle bytas ut och mÃ¥las först nÀr vÀdret tillÀt. Nu, ett Ã¥r senare, har fortfarande ingenting hÀnt-och snart Àr det Ã¥terigen för sent att mÃ¥la utomhus. EfterfrÃ¥gad, tidigare utlovad fotodokumentation pÃ¥ utförda Ã¥tgÀrder pÃ¥stÃ¥r man nu att vi redan har fÃ¥tt - utan att vi fÃ¥tt ett enda foto.
För att nÃ¥gra arbeten överhuvudtaget skulle fortsÀtta efter stoppet blev vi tvungna att gÃ¥ med pÃ¥ att genomföra slutbesiktning. TyvÀrr fick vi en besiktningsman som ansÃ¥g att âvi skulle vara tacksamma för allt som A-hus hade gjort för ossâ. Ni kanske förstÃ¥r vilken nivÃ¥ den âopartiskaâ besiktningen höll. Inga trÀrena ytor pÃ¥ panel finns med i protokollet; den skadade parketten benÀmns som skada ENBART i vardagsrum, vilket bör kompenseras med, hör och hÀpna, 5000 kr. Minimala torrsprickor nÀmns som en brist, samtidigt som betydligt bredare sprickor inte nÀmns alls. osv. osv. Till saken hör att Àven entreprenörsledaren Àr besiktningsman.
Vi har tidigare klagat pÃ¥ att en galleröppning i flÀktkÃ¥pan gör att man ser in i fuktspÀrren mot vinden. Nu har JAG upptÀckt att kÃ¥pan Àr monterad UPPOCHNED. RÀtt monterad Àr gallret tÀckt av nedre kÃ¥pdelen. Enligt A-hus behöver man inte Ã¥tgÀrda detta uppenbara fel eftersom det âinte medför nÃ¥gon teknisk nackdelâ. Jag vÃ¥gar knappt tÀnka pÃ¥ vad mer som har installerats uppochned eller bakochfram eller..
A-hus vÀgrar att utvÀrdera utförda arbeten utan nöjer sig Ã¥terigen med bra vÀrden pÃ¥ tÀtheten (men tÀthet och isolering Àr, som bekant, olika saker), trots att vi fortsatt klagar pÃ¥ drag. Vi har nu dÀrför Ã¥terigen SJÃLVA bekostat en ny vÀrmekameraundersökning (eftersom A-hus vÀgrar) som visar pÃ¥ fortsatta isolationsbrister pÃ¥ bl a oventilerade vinden och runt bastufönster.
Efter 5 kontaktpersoner på A-hus ser vi ett mönster av slarv, okunskap och nonchalans, snarare Àn olyckliga omstÀndigheter, som man sjÀlva skyller på.
Tro det eller ej men hÀr har jag bara skrapat på ytan. Hemsida med HELA historiken Àr på G.
Fler anmÀlningar till ARN Àr också inlÀmnade.
Skulle du köpa ett hus av några som behandlar sina kunder på detta sÀtt? Vi kommer förmodligen att ångra att vi gjorde det så lÀnge vi lever.