Harmonie chaosu
DÃky LenÄinÄ cestovatelské nátuÅe a jejà vášni pro Indii jsem se odhodlal na svou prvnà vÜpravu do Indie.
Byla to vÜprava do RadÅŸastánu, kde jsem poznal stovky let starou indickou kulturu i s jejà originálnà architekturou, která moÅŸná v nÄkterÜch pÅÃpadech za pár desÃtek let uÅŸ bude k vidÄnà jen na fotkách.
VÅ¡echno tam bylo protkáno vÜchodnÃmi náboÅŸenstvÃmi, která jsou zde neoddÄlitelná od kaÅŸdodennÃho ÅŸivota, coÅŸ pro mnÄ, evropského ateistu zvyklého slavit jen vánoce jednou roÄnÄ, bylo velmi neobvyklé.
Indická spoleÄnost je také mnohem vÃc sÅŸitá se zvÃÅaty. A to i v tÄch nejvÄtÅ¡Ãch mÄstech. TakÅŸe jsem tu potkal naÅŸivo povÄstné krávy, dále tu potkáte také konÄ, osly, kozy, psy, slony, velbloudy, holuby Äi mravence. VÅ¡echna tato zvÃÅata zde majà své urÄité mÃsto.
Bylo dechberoucÃ, jak tady celá spoleÄnost můşe ÅŸÃt v na prvnà pohled pÄknÄ hustém chaosu, ale na druhÜ pohled pÅekvapivÄ jednoduché harmonii.
K samozÅejmÜm záşitkům poÄÃtám jÃdlo, které umà potÄÅ¡it i potrápit.
VÅ¡echna tato témata (a spousta jinÜch, která zde na vás vyskakujà dennÄ) se dali probÃrat mnohem hloubÄji dÃky vstÅÃcnÜm domorodÜm průvodcům, kteÅà byli schopnà dávat v angliÄtinÄ informace vÅ¡eliké, od toho, kde koupit balenou vodu, najÃt záchod Äi náplast na puchÜÅ, aÅŸ po proces historického osidlovánà Indie nebo reinkarnace mÃstnÃch boÅŸstev.
2024幎11æ21æ¥
èªçºçãªã¬ãã¥ãŒ