レビュアーのコメントを見てみましょう

5つ星のうち1の評価

Umyślne zatajenie faktu przed wylotem że hotel w którym będziemy przebywać ma wadliwy generator a co za tym idzie wielogodzinne braki prądu, wody, nie działająca klimatyzacja, chłodziarka i wszecho... もっと見る

5つ星のうち1の評価

Problemy od samego początku. Zmiany godzin lotu i to bardzo radykalne - różnica w wylocie 16 godzin, praktycznie stracony dzień. Jak już udało skontaktować się z obsługą to Pani naburczała, że to dzie... もっと見る

5つ星のうち1の評価

Tui anulowało moja rezerwację nie podając przyczyny złamało więc art.47 ustawy o imprezach turystycznych a teraz łamie art.48 ustawy mimo wskazania ofert zastępczych w terminie pierwotnej rezerwacji T... もっと見る

5つ星のうち1の評価

Jakbym mogła to przyznałabym za obsługę 0. Z każdym zapytaniem i rezerwacją robią problem i ciężko uzyskać jakiekolwiek informacje. Przy rezerwacji wycieczek fakultatywnych blokują pieniądze przez błą... もっと見る

1.5

1つ星

この企業のTrustpilot 利用方法

レビューや評価の取得方法、スコアリング、モデレーションのプロセスについて確認する。

5つ星のうち1の評価

Marne wsparcie TUI w sytuacji kryzysowej

Niestety, moje doświadczenie z TUI okazało się rozczarowujące. Spóźniłem się na samolot z powodu poważnego karambolu na trasie S8 – dwa wypadki, siedem aut, trasa zablokowana na wiele godzin.

Rozumiem, że TUI nie odpowiada za wypadki drogowe, ale w sytuacji kryzysowej oczekiwałem realnej pomocy w przeplanowaniu podróży – szczególnie, że jako kierowca miałem ograniczone możliwości działania.

Część konsultantów była życzliwa, jednak stwierdzenie, że "powinienem był lepiej zaplanować dojazd", trudno uznać za profesjonalną poradę. Zaskoczyła mnie również odpowiedź konsultanta, który przyznał, że sprawdza loty... w ChatGPT. To narzędzie w moim odczuciu nie jest wystarczająco rzetelne. Tego typu odpowiedzi podważają zaufanie do kompetencji biura podróży.

Nie podobało mi się także pytanie konsultanta o to, czy wykupiłem ubezpieczenie turystyczne. Samo pytanie sugerowało, że taka polisa chroniłaby mnie w opisanej sytuacji. Sprawdziłem OWU dostępne w aplikacji – zawiera ono zamknięty katalog zdarzeń objętych ochroną, a spóźnienie spowodowane staniem w korku z powodu karambolu nie jest tam wymienione, chyba że sam byłbym uczestnikiem wypadku. W mojej ocenie sugerowanie, że ubezpieczenie rozwiązałoby problem, było wprowadzające w błąd.

Ostatecznie samodzielnie zorganizowałem bilety na alternatywny przelot czarterem na sąsiednią wyspę i dalej - na przeprawę promem. TUI nie potrafiło pomóc nawet w rezerwacji noclegu przy lotnisku. Zabrakło elastyczności i realnego wsparcia.

Nie oczekiwałem cudów – ani zwrotów, ani rekompensat. Tylko zwykłej, ludzkiej pomocy. Chciałbym, żeby również to wybrzmiało – rozmowa odbywała się bez oskarżeń, bez podniesionego tonu z mojej strony.
TUI powinno się zastanowić, czy chce być faktycznie biurem podróży, czy tylko "supermarketem" sprzedającym gotowe wycieczki. W sytuacjach kryzysowych ma to kolosalne znaczenie.

2025年7月14日

Nie polecam TUI Poland

Nie polecam TUI Poland, zwłaszcza dla rodzin z dziećmi.

Po opłaceniu wyjazdu TUI Poland nagle zmieniło godziny czarteru – z wygodnych, dziennych na nocne (np. wylot o 00:00 lub 03:30). Dla rodzin z dziećmi to ogromna różnica. Biuro zasłania się tym, że „to przewoźnik zmienia godziny” – ale nie informuje, że przez to do hotelu dociera się o 5 rano i trzeba czekać na pokój do 14:00. Alternatywa? Dopłata. My mieliśmy szczęście, że hotel okazał się uprzejmy, ale śniadania już nie dostaliśmy – za nie trzeba było zapłacić osobno.

TUI Poland stale zrzuca odpowiedzialność na innych: przewoźnika, hotel, lotnisko… Klient ma wrażenie, że biuro nie ma żadnej kontroli nad usługą, którą sprzedaje. Po co więc korzystać i płacić więcej za pośrednika?

Dodatkowo – mimo zgłoszonej potrzeby asysty dla osoby z niepełnosprawnością, lotnisko w Krakowie nie zostało poinformowane. TUI twierdziło, że przekazało to przewoźnikowi – który podobno nie poinformował dalej. Ani słowa „przepraszam”.

TUI Poland chętnie zasłania się innymi, ale to przecież od nich kupuję wakacje, więc ich obowiązkiem jest dopilnować całości. A skoro nie potrafią – lepiej kupić wszystko samodzielnie: lot przez linię lotniczą, hotel np. przez Booking albo bezpośrednio. Taniej, prościej i spokojniej.

TUI Poland nie wniosło nic do komfortu naszego wyjazdu – wręcz przeciwnie: tylko stres, chaos i brak konkretów.
Nie polecam, jeśli szukasz wsparcia, organizacji i poczucia bezpieczeństwa.

2025年7月13日
5つ星のうち1の評価

Nie polecam.Pierwszy i ostatni raz

Nie polecam.Pierwszy i ostatni raz. Zmienili nam wylot na na godziny późna popołudniowe mimo dopłaty za wczesny poranny wylot. Odpowiedz sprzedawcy żebym się cieszył że nie Lecimy w Nocy. Dodatkowej wpłaty nie chcą oddać. Oszustwo w biały dzień. O tym że jedziemy w kilka rodzin i prosiliśmy o pokoje obok siebie też zapomnieli. Wylot z hotelu z popołudniowego zmienili na z samego rana. Prawdziwi OSZUŚĆI

2025年6月27日
5つ星のうち2の評価

TUI gwarantował pokój z widokiem bocznym…

Tui gwarantował pokój z widokiem bocznym na morze za co doplacalismy ok 900 zł ekstra. Dostaliśmy widok na budynki zasłaniające całkowicie morze. Reklamacja zgłoszona zaakceptowana przez konsultanta na czacie -marne 500 zł zwrot . Poczym po powrocie okazuje się że mam zgłaszać ponowna reklamacje bo nie zaakceptowałam oferty w ciągu 24 godz.brak tej informacji w rozmowie z konsultantem . Mamy nawet zrzut ekranu gdzie konsultant akceptuje naszą decyzję i prosi o maila.
A teraz jakaś biurokracja mi została. Nie doplacajcie do pokoi bo TUI i tak was zrobi w konia.im droższe wycieczki tym większa zlewka na klienta w moim odczuciu.
Odpisali na zgłoszenie w dniu 06.07.2025,przyznając rację i zwrócili 500 zł 9.07. tak jak zarzadałam.

2025年6月2日

Brak rezydentów. Oszuści

Brak rezydentów, wycieczki miały być w języku polskim jak się okazało przewodnicy nie mówili po polsku i bardzo słabo po angielsku. Obiecują pomoc której nie ma.

2025年6月13日
5つ星のうち1の評価

Najgorsze biuro podróży z jakim miałem…

Najgorsze biuro podróży z jakim miałem do czynienia. Pracownicy ignorują klientów, nie odpisują na e-maile, a ponadto firma stosuje nieuczciwe praktyki min w zakresie zakłamywania dostępności pokoi oraz nagłych zmian cen - co zostało zgłoszone do UOKIK. Odradzam.

2025年6月26日

Odradzam TUI Poland

Odradzam TUI Poland. Wyjazd na Cypr (rez. 64967747) okazał się pasmem problemów: w obie strony brak obiecanych miejsc w samolocie – pięcioletnie dziecko siedziało osobno – a hotelowy pokój z pleśnią zmienialiśmy na własną rękę, tracąc niemal cały dzień urlopu. Biuro nie udzieliło realnej pomocy poza automatyczną infolinią. Zamiast spokojnego wypoczynku dostaliśmy stres i konieczność samodzielnego „ratowania” wakacji. Następnym razem wybiorę organizatora, który dotrzymuje umów i szanuje klienta.

2025年6月23日
5つ星のうち3の評価

Byłam z Tui wielokrotnie

Byłam z Tui wielokrotnie. Ale tegoroczny wyjazd do Egiptu był moim ostatnim z TUI. Nie mam zastrzeżeń do hotelu (hotel zgodny z opiniami w Tripadvisor - naprawdę wspaniały), a popołudniowy wylot był mi wiadomy od początku, więc tu wiedziałam na co się piszę. Wiadome mi było od dawna, że na wycieczki lokalne nie jeździ się z biura , tylko wybiera lokalne. Od lat tak robimy, jak przekonałam się, że są to przeważnie te same wycieczki tylko sprzedane niejako podwójnie. Płacenie drugie tyle za wycieczkę, gdzie może mam obietnicę lepszego autokaru i lunchu mnie nie przekonuje. Dlatego zarezerwowaliśmy sobie wycieczkę do Kairu w lokalnym biurze w Hurghadzie za 64USD za osobę (ze starym Kairem, muzeum , piramidami i rejsem po Nilu, co jest bardzo bogatym programem) , zamiast 127 USD (po rabacie 114) w Tui . Następnego dnia po przyjeździe okazało się, że wybuchła wojna pomiędzy Iranem a Izraelem. Dlatego na pierwszym spotkaniu rezydent (a raczej ekspert wakacyjny się teraz tak nazywa to stanowisko) ostrzegł nas, a potem zaczął sprzedawać wycieczki. Jak ja powiedziałam, że my w niedzielę jedziemy do Kairu i się zorientował że nie z nim, to zaczął mnie straszyć, że zostaniemy aresztowani, że zapłacimy karę 10 tys USD za osobę i wymachiwał mi telefonem przed oczami, że rzekomo polski MSZ wydał ostrzeżenie dla Egiptu i zakazy. Po spokojnym sprawdzeniu w pokoju okazało się, że MSZ niczego nowego nie wydał (i do dnia dzisiejszego nie ma nic). Oprócz tego właścicielka (Polka) biura w Hurghadzie wysłała mi screeny z egipskich stron rządowych – również nie było nic o karach i aresztowaniach. Powiedziała, że TUI jest niezwykłe w straszeniu – że doświadczyła tego w pandemii zwłaszcza. Ostatecznie na wycieczkę pojechaliśmy z lokalnym biurem, potem jeszcze na kolejną z nimi. Nic się nie stało, zorganizowane było super. W ankiecie napisałam już do TUI, że jestem oburzona i nie życzę sobie, żeby mnie, dorosłą, świadomą osobę straszyć jak dziecko używając kłamstw (pracownik machał mi telefonem przed oczami krzycząc – patrz tu jest opublikowany zakaz – będziecie aresztowani). Brak słów.

2025年6月13日

Nie polecam!

Nie polecam!
1) błędne informacje o transferze - np.ujeto nasz hotel z godziną o której powinien być autokar, gdzie nie ma możliwości wjazdu, więc faktycznie transfer był z hotelu obok. Dobrze że o tym wiedzieliśmy, bo był to transfer powrotny.
2) nie zabrano nas (i 3 innych Polaków) na wycieczkę fakultatywna zakupiona pół roku wcześniej. Pracownica TUI obecna na.miehscu twierdziła, że nie było nas na liście... Pracownicy Tui w Polsce twierdzili że oczywiście na liście byliśmy. Nie chciano nam podac numeru telefonu do pilota wycieczki - pana Arkadiusza w celu dojechania przez nas na własną rękę do pierwszego punktu wycieczki. Stwierdzono, że to prywatny numer telefonu 🤨. Problem z komunikacją przez czat TUI - problem rozwiązaliśmy sami na miejscu szybciej,niż pracownicy TUI na infolinii. Pani z TUI obecna na miejscu stwierdziła że z TUI angielskim i innymi nie ma problemy,a z nami Polakami zawsze, że mamy inny system niezgodny z tym ich i stąd problemy... Pozostawie to bez komentarza.
3) na czacie często łączymy się z botem.. Trzeba czekać na rozmowę z prawdziwym konsultantem, w ciągu kilkunastu minut odpisuje nam ich kilku, zatem nie ma ciągłości konwersacji.
4) przedostatniego dnia pobytu zniszczono nam rzecz pozostawiona w pokoju. TUI po poinformowaniu o tym fakcie przekazuje nam różne informacje, w tym że sprawa została już wyjaśniona przez nas,co było nieprawda. Próby rozmów z managerem hotelu były przeciągane do czasu naszego wyjazdu z kraju ( sytuacja miała miejsce w hotelu Globales Cala Vinas na Majorce). Pani manager obiecała kontakt mailowy z nami na następny dzień - minęło już 5 dni i żadnego maila ani kontaktu nie mamy! TUI proponuje złożenie reklamacji. Złożymy, ale zapewne jak większość reklamacji w tym biurze w Polsce zostanie odrzucona a nam zniszczono rzecz o wartości niemal 200 euro przez sprzątaczkę hotelu !
Nie polecamy i sami również więcej nie skorzystamy !

2025年6月8日

zmiana lotów

Dokonując rezerwacji na wyjazd 17-24.05.2025 r. do hotelu Picalbatros Oasis kierowaliśmy się głównie terminem "od soboty do soboty" i dogodnymi dziennymi godzinami lotu. Po zapłacenia zaliczki godziny lotów zmieniły się dwukrotnie na loty nocne - takiej wycieczki byśmy nie wykupili. Ponadto straciliśmy w tej konfiguracji jeden nocleg w hotelu - kupiliśmy 7 noclegów,a mieliśmy 6. Na infolini oczywiscie juz nic nie można bylo zrobic - za mało dni do wylotu. Odpowiedzi pisemne - po złożeniu reklamacji - zlewka poniżej pasa. Cos w stylu - mój wybór - moja suwerenna decyzja :( Klient ważny do dnia wpłacenia zaliczki - później głupek który dał się złapać. To nie była moja pierwsza wycieczka z TUI ale ostatnia !

2025年5月17日

Niestety nie polecam biura

Niestety nie polecam biura. Kupiłam wycieczkę i zapłaciłam więcej żeby mieć dodatkowy dzień, biuro tak zmieniło godziny lotu że różnica wychodzi 14 godzin i tracę dzień za który zapłaciłam. Nigdy więcej nie wybiorę tego biura

2025年6月9日

Nie warto...

No cóż...nazwanie tej firmy po imieniu nasuwa się samo, ale że to net więc się pohamuję.. Trochę faktów: Oferta w biurze turystycznym bardzo atrakcyjna... przylot o 6 rano, 7 pełnych noclegów i prawie 8 dni pobytu, bo wylot 8-go dnia o 22:30... pełnia szczęscia że trafiło się na perelkę, ale do czasu... po wpłacie w narzuconym terminie całej kwoty godzinę powrotu przesunięto na 14:15... a 12 dni przed imprezą kiedy brak już możliwosci jakiejkolwiek rezygnacji wylot ustalono o 7:10.. i tak z pełnych 8 dni pobytu zrobiło się 7 - z czego 1-wszy do 14:30 przekiblowany na ławce w oczekiwaniu na pokój, a z 7 opłaconych noclegów zrobiło sie 6,5 bo nikt mi nie wmówi, że konieczność pobudki o 3 w nocy (bo czas potrzebny do wymeldowania ~150 osob, + godzina jazdy na lotnisko i konieczność zgłoszenia się na lotnisku conajmniej 2 godz przed odlotem, ) kiedy ta ostatnia doba hotelowa kończy się o 11:00 to pełny nocleg. Gdybyśmy wiedzieli to PRZED imprezą na pewno byśmy jej nie kupili. Tłumaczenia firmy banalnie dziecinne -że przewoźnik tak zmienia czas odlotów ble ble ble... czyli Ryanair, który wziąl kupę kasy za podstawienie samolotu w określonych godz i znał te godziny conajmniej pół roku przed wykonaniem usługi nagle samowolnie zmienia terminy podobno dlatego, że nagle cofnięto zgodę na loty znane i uzgodnione pól roku wcześniej i mimo tego że wziął kasę za w/w konkrety?!?! a TUI potulnie sie na to godzi i płaci??? bzdura!! Termin powrotu o 7:10 byl prawdopodobnie znany i ustalony z Ryanarem Sun od początku ,w ofercie wrzucono godz 22:30 dla zachęty dla naiwnych, potem po wpłatach uczestników zmieniono godz na 14:15 żeby się oswoili, a przed samym wyjazdem wrócono do rzeczywiście ustalonego czasu lotu czyli do 7:10.. i nieważne dla nich, że klienci zostali nabici w butelkę...zaplacili za 7 noclegów i 8 dni a dostali 6,5 i 7 dni... ważne że kasa od naiwnych wpłyneła... Wnioski wyciagnijcie sami, bo z rozmów z wieloma ludźmi wynika, że to nagminna praktyka... jedno wiem na pewno - z tą firmą i ich lotem czarterowym nigdy więcej ani ja, ani moja rodzina i liczni znajomi których o tym poinformowałem nie wybierzemy się już na żadne wakacje.

2025年6月7日
5つ星のうち2の評価

Jedyny plus korzystania z tego biura podróży jest taki, że wycieczka w ogóle się odbyła. Z reguły wszystko rezerwujemy sami, jednak teraz zależało nam na tym, żeby wykupić pełny pakiet lotów i hotelu all inclusive żeby uniknąć niepotrzebnych zmartwień. Niestety, w zasadzie wszystko poza rezerwacją hotelu musieliśmy ogarnąć sami.

Jeśli chodzi o komnikację to pozostawia wiele do życzenia - co dziesięć minut dostawaliśmy wykluczające się wytyczne odnośnie transferu z lotniska. Sam transfer był 800 zł droższy niż zwykła taksówka na miejscu wycieczki więc zawsze sprawdzajcie ich ceny (przynajmniej na Mauritiusie). Otrzymaliśmy też błędne wytyczne dotyczące limitu bagażu rejestrowanego.

Wykupiliśmy też wycieczkę fakultatywną - przewodnik przyjechał do złego hotelu i nie mogliśmy się na nią wybrać. Co prawda został nam zaproponowany inny termin, ale to nie zmienia faktu że musieliśmy bardzo wcześnie wstać, potem czekaliśmy ponad godzinę w lobby hotelowym aż TUI dowie się czemu nikt nas nie odebrał o omówionej porze - i musieliśmy zmienić plany na resztę wyjazdu żeby móc uczestniczyć w opłaconej wycieczce innego dnia. Sama wycieczka opierała się na jeżdżeniu z miejsca do miejsca i robieniu zdjęć.

Dowiedzieliśmy się też, że goście innych narodowości mieli oferowane spotkania z reprezentantem TUI który opowiadał im o hotelu, potencjalnych wycieczkach i aktywnościach. Jedynie polscy klienci nie zostali obsłużeni w podobny sposób, co dodatkowo nas zniesmaczyło.

2025年4月20日

Podczas pobytu w hotelu TUI SUNEO TAMAIMO TROPICAL

Podczas pobytu w hotelu Globales Tamaimo Tropical w Puerto de Santiago na Teneryfie, który jest obiektem należącym do sieci TUI, moja partnerka została pogryziona przez pluskwy. Zamiast wypoczynku pojawił się stres, konieczność leczenia i duży dyskomfort. Warunki higieniczne w pokoju pozostawiały sporo do życzenia.
Sprawę zgłosiliśmy do TUI i mam nadzieję, że zostanie potraktowana poważnie.
Dzielę się tą opinią, aby inni mogli podjąć świadomą decyzję przed rezerwacją. Dla potwierdzenia dołączam zdjęcia.
Pobyt odbył się w dniach 22-29.05.2025

2025年5月29日

Oszuści

oszuści. Nie polecam kupować biletów czarterowych w tej linii lotniczej. Jeżeli lot do miejsca docelowego macie poranny, a powrotny jest wieczorny i chcecie cieszyć się dodatkowym czasem na miejscu, musicie wiedzieć, że jest to 100% oszustwo. Na kilka dni przed wylotem zmienią godziny wylotu na takie, że wylot będzie późno w nocy, a powrót z samego rana - tak, abyście na miejscu spędzili jak najmniej czasu. Zapewne chodzi o oszczędność wobec osób, które lecą na all-inclusive, niemniej jednak wszystko jest z góry ukartowane, a pierwotne godziny wylotu specjalnie wprowadzają w błąd, aby klient zarezerwował bilet/wyjazd all-inclusive z TUI zamiast u konkurencji.

2025年5月29日
5つ星のうち1の評価

Wielokrotnie od lat korzystałam z tego…

Wielokrotnie od lat korzystałam z tego biura ale nigdy więcej. Mieliśmy wykupiona wycieczkę do Albanii w grudniu 2024 z terminem na 30.05. Nie dość, że 2 tygodnie temu zostały zmienione godziny wylotu 8 rano na 21:00 na przewoźnika wizzer (pierwotnie lot miał być realizowany czarterem, jest to dla nas ważne przy rezerwacji) z dużym ograniczeniem odnośnie bagażu podręcznego a właściwie jego braku. W dniu dzisiejszym 28.05 (48h przed wylotem) otrzymaliśmy maila, że hotel który wybraliśmy (podkreślam w grudniu) nie jest gotowy do przyjęcia gości i trwają prace remontowe. Tymczasem na stronie Tui hotel widnieje z opcją rezerwacji od 02.06 czyli jak rozumiem w ciągu 2 dni zakończą się wszelkie prace remontowe. Żart. Napisaliśmy również maila bezpośrednio do hotelu i otrzymaliśmy informację że hotel jest w pełni dostępny do rezerwacji. Zaproponowano nam hotel w zupełnie innej lokalizacji i o znacznie gorszym standardzie. Jedyna informacje jaka otrzymałam na infolinii to: proszę napisać sobie maila jeśli się pani nie zgadza. Bardzo szczerze odradzam to biuro. Mimo, że ostatnie 3 wyjazdy z nimi już były porażka to ten 4 raz ostatecznie zniechęcił mnie do tego biura.

2025年5月28日
5つ星のうち1の評価

Nie polecam. Zarezerwowaliśmy hotel utopia blue w Marsa Alam, niby wiedzieliśmy, że hotel otworzy się w czerwcu ale nikt nas nie poinformował, że to jeden wielki plac budowy! Dopiero natrafiliśmy na aktualne zdjęcia „hotelu” w internecie i o zgrozo! Jedną wielką rozsypka. Podejrzewam, że gdybyśmy nie napisali z pytaniem czy hotel w ogóle się otworzy to trafilibyśmy na plac budowy. W dodatku pytaliśmy przez dokonaniem rezerwacji na infolinii czy możemy być pewni, że dostaniemy to co zarezerwowaliśmy, Pani z infolinii zapewniła nas że tak i nie ma co się zastanawiać bo to świetna okazja. Zapytanie o stan hotelu i wyjaśnienia wysłaliśmy do TUI około półtora tygodnia temu. Dziś otrzymaliśmy informację, że nie są pewni czy hotel się otworzy. Paranoja.

2025年5月14日

Nigdy więcej z TUI !!!

Wróciliśmy z wakacji wczoraj. O ile hotel i jego obsługa nie budzi żadnych zastrzeżeń to biuro podróży TUI pozostawia naprawdę wiele do życzenia. Podróżuję od lat z różnymi biurami podróży i w tym roku ze względu na ciekawą ofertę postanowiłem zrobić to z TUI i po gehennie jaką z nimi przeszedłem mogę powiedzieć tylko tyle - NIGDY WIĘCEJ!!!
Mieliśmy sześciokrotnie zmieniane godziny wylotu i finalnie z godziny wylotu 7 rano, którą mieliśmy w zawartej umowie zrobiła się 21 wieczór, co skutkowało tym że do hotelu przybyliśmy o 3 nad ranem następnego dnia zamiast o 14 dzień wcześniej. Tym samym straciliśmy półtorej dnia pobytu, bo kładąc się spać o 4 nad ranem po podróży człowiek na drugi dzień jest totalnie wypompowany i nie jest w stanie funkcjonować normalnie od rana. Na nasz wniosek o rekompensatę finansową z powodu straty całego dnia TUI nie wyraziło zainteresowania swoim klientem, mimo tego że przybyliśmy do hotelu w następnej dobie niż przewidywała umowa.
Druga sprawa, to fakt że pomimo tego, że w ofercie przedstawionej przez TUI była zagwarantowana bezpłatna dostępność do strefy SPA, to TUI zaraz po wpłaceniu przez nas pieniędzy poinformowało nas o wykluczeniu bezpłatnej dostępności do strefy SPA. Na naszą prośbę o rekompensatę finansową z powodu niewywiązania się w tej kwestii z podpisanej umowy TUI nie było po raz kolejny zainteresowane dobrem swojego klienta.
Trzecia sprawa dotyczy ubezpieczenia dodatkowego, na które zdecydowaliśmy się po rozmowie z konsultantem. Dostaliśmy link z przekierowaniem do płatności, płatność dokonaliśmy a na naszym koncie klienta nie pojawiła się dodatkowa opłacona opcja ubezpieczenia. Telefony do konsultantów skutkowały tym, że TUI chciało nas odesłać nas do Allianza żebyśmy to sobie z nimi sami wyjaśniali. Ale przecież myśmy nie zawierali umowy z Allianzem tylko z TUI, więc nie rozumiem skąd ten dziwny pomysł?! Finalnie sprawa się nie wyjaśniła przed naszym wylotem i polecieliśmy nie wiedząc czy mamy to ubezpieczenie, czy nie mamy. Ale to nie koniec niespodzianek, bo po powrocie do polski dostaliśmy maila od TUI, że w związku ze zmianami w rezerwacji (tak nazwali naszą wpłatę za dodatkowe ubezpieczenie i próbę jej wyegzekwowania) naliczą nam dodatkowe koszty manipulacyjne w wysokości UWAGA! 3718zł. Po przepychance mailowej wycofali się z tego pomysłu.
Czwarta sprawa, to brak rezydenta w hotelu. Normą do tej pory było dla nas, że w pierwszych dniach pobytu były organizowane spotkania informacyjne z rezydentem w hotelu. W TUI zobaczyłem rezydenta tylko jak wsiadałem do autobusu na lotnisku. Dał nam kartkę z zagranicznym nr telefonu i tyle go widzieli.
Piąta sprawa o której chciałbym wspomnieć, to wycieczkę wykupiliśmy niezależnie jako 2 małżeństwa, czyli 4 osoby. Umowy jakie dostaliśmy do podpisu i jakie opłaciliśmy miały te same godziny wylotu i przylotu. Ale TUI tak pokombinowało, że znajomi wylecieli z Polski o 16.30 a my o 21. Na naszą prośbę o wspólną godzinę wylotu TUI zareagowało całkowitą jej ignorancją. Znów nie byli zainteresowani dobrem swojego klienta.
Reasumując, nerwy jakich najedliśmy się z powodu TUI nie jest nam w stanie nic zrekompensować. Jedyne co możemy zrobić to przestrzec innych przed tym biurem podróży. TRZYMAJCIE SIĘ Z DALEKA!!
Na koniec chcielibyśmy dodać, że nie jesteśmy jak to się teraz często zdarza ludźmi zepsutymi i roszczeniowymi, którzy wymyślają niestworzone historie, żeby dopiec komuś bo mu się naraził. Na wszystkie przedstawione zdarzenia mamy dowody w postaci korespondencji mailowej i chętnie je udostępnimy niedowiarkom. Niestety nie mamy nagrań rozmów z konsultantami. Ale tutaj też można wrzucić kamyczek do ogródka, bo dzwoniąc do TUI za każdym razem rozmawiamy z inną osobą. Nie ma przydzielonego opiekuna indywidualnego wycieczki jak to mają inne biura w zwyczaju, więc jak to to w życiu bywa odpowiedzialność zbiorowa jest żadną odpowiedzialnością.
Serdecznie wszystkich pozdrawiamy a w szczególności tych którzy mieli cierpliwość przeczytać naszą opinię do końca.
Dorota i Irek

2025年5月11日