ZnalazÅem AutoPan przez Google
ZnalazÅem AutoPan przez Google, szukajÄ
c hasÅa âlicytacje samochodów z Europyâ. Na poczÄ
tku byÅem doÅÄ sceptyczny â wczeÅniej rozwaÅŒaÅem sprowadzenie auta z USA, ale po rozmowie z kilkoma osobami zrezygnowaÅem (dÅugie terminy, niepewnoÅÄ co do stanu, dodatkowe koszty). Tutaj przekonaÅo mnie to, ÅŒe auta sÄ
poleasingowe, z europejskich aukcji bankowych i w 99% bezwypadkowe.
KupiÅem Audi A6 Avant 2.0 TDI 190 KM, rocznik 2019, przebieg 128 000 km. Auto pochodziÅo z Niemiec, z zamkniÄtej aukcji bankowej. Od poczÄ
tku wspóÅpracowaÅem z menedÅŒerem. ByÅem u nich osobiÅcie â pokazali mi platformÄ, wyjaÅnili jak dziaÅa zamkniÄta licytacja i jak wyglÄ
da kwestia depozytu.
ZrobiÅem ÅÄ
cznie 6 podejÅÄ do róŌnych aut. W przypadku mojego Audi licytowaliÅmy trzynaÅcie razy â pierwsza oferta byÅa za niska, przy drugiej byÅem w top 5, dalej juÅŒ zrozumiaÅem, jak to dziaÅa, ostatecznie podniosÅem stawkÄ dosÅownie o 400 euro i wygraÅem. Fajne byÅo to, ÅŒe przy zamkniÄtej aukcji nikt nie widzi stawek innych i realnie jest szansa kupiÄ taniej, jeÅli dobrze siÄ to rozegra.
Finalnie auto wyszÅo mnie okoÅo 17 500 zÅ taniej niÅŒ porównywalne egzemplarze na Otomoto w Polsce (z podobnym rocznikiem i wyposaÅŒeniem). Co waÅŒne â wszystko byÅo jasno rozpisane w kalkulacji: cena auta, transport, prowizja, rejestracja. Nie byÅo ÅŒadnych âniespodzianekâ po drodze.
Na plus:
â staÅy kontakt z Ivanem (odbieraÅ telefon nawet wieczorem),
â dostÄp do platformy i moÅŒliwoÅÄ samodzielnego przeglÄ
dania ponad 3000 ofert dziennie,
â peÅne raporty i potwierdzona historia serwisowa w ASO,
â auto dostarczone w 18 dni od wygranej,
â odbiór juÅŒ na polskich numerach, wszystko zaÅatwione pod klucz.
Jedyna drobna rzecz, która mnie lekko zaskoczyÅa, to fakt, ÅŒe przy jednej z wczeÅniejszych licytacji odpowiedź z banku przyszÅa dopiero nastÄpnego dnia i czÅowiek byÅ trochÄ w niepewnoÅci. Ale z perspektywy czasu rozumiem, ÅŒe tak dziaÅa zamkniÄty system i nie zaleÅŒy to od AutoPan.
Samochodem jeÅŒdÅŒÄ juÅŒ 5 miesiÄcy, zero problemów, Årednie spalanie niÅŒsze niÅŒ zakÅadaÅem. JeÅli ktoÅ zastanawia siÄ nad zakupem auta z Europy zamiast z USA
â moim zdaniem to duÅŒo spokojniejsza opcja. Ja na pewno przy kolejnym aucie wrócÄ do AutoPan.
2026幎3æ9æ¥
èªçºçãªã¬ãã¥ãŒ