Balling havde ikke styr på brandforhold i etageejendom
Vi har haft Balling Ventilation / Balling Entreprise på vores ejendom, dels for at installere DUKA-ventilatorer i vores kÊldre og dels for at udfÞre andet murerarbejde.
Jeg vil kraftigt fraråde at benytte Balling Entreprise, med binavnet Balling Ventilation, til etablering af ventilation i kÊldre under etageejendom uden inddragelse af en brandrådgiver.
PÃ¥ vores ejendom, som bÃ¥de har brandzoner og brandsektionering, har man âbareâ valgt at bore gennem brandmure for at installere DUKA-ventilation. DUKA-ventilatorer er ifÞlge producenten beregnet til montering i ydermure og kan derfor ikke anvendes til at styre ventilation mellem forskellige brandzoner og/eller brandsektioner.
DUKA-ventilation er ikke udstyret med varmefÞler, som lukker ventilationen ned i tilfÊlde af brand. Dermed vil ventilatoren reelt kunne blÊse en brand videre fra ét rum til et andet â fra brandzone til brandzone. Normalt anvender man udstyr, som ved hjÊlp af et mekanisk brandspjÊld forsegler gennemfÞringen i muren, sÃ¥ branden forhindres i at sprede sig ad den vej. DUKA-ventilatorer har ikke indbygget brandspjÊld og kan derfor ikke anvendes til dette formÃ¥l.
KÊldre under etageejendomme er typisk opdelt i flere brandzoner, hvor de ydre rammer (mure, gulve og lofter) skal forhindre, at en brand spreder sig. Der gÊlder desuden skÊrpede regler for flugtveje til det fri. Hver enkelt lejlighed udgÞr sin egen brandzone, og flugtvejene (trappehusene) er selvstÊndige brandzoner.
På stÞrre ejendomme er der derudover etableret brandsektionering, som skal sikre, at en brand holdes inden for én sektion, selv hvis der opstår brand i flere zoner samtidig. Brandsektioner er typisk adskilt af brandmure, som ofte er tykkere end almindelige vÊgge mellem brandzoner. Det er derfor afgÞrende, at man ikke borer gennem en brandmur uden rådgivning fra en brandrådgiver og uden at vÊlge korrekt udstyr.
Hvis man vÊlger at benytte Balling Entreprise til ventilationsopgaver i kÊldre under etageejendomme, bÞr man derfor sikre sig, at der er tilknyttet en ingeniÞr eller brandrådgiver med relevant viden.
Det er bygningsreglementet kapitel 5, som er lovgrundlag.
________________________________________
MUREROPGAVE - Pudsning af loft
PÃ¥ grund af et utÊt tag over min lejlighed har jeg haft en lunke i mit loft siden 2004 â en vandskade, som har udviklet sig langsomt over tid.
GulvbrÊdderne på loftet over lunken var så mÞre at man kunne sÊtte en fod ned igennem.
I foråret 2025 var et skadeservicefirma forbi for at måle, om der var aktivitet i etageadskillelsen. Svaret på de prÞver, de tog, var, at der var aktivitet. Der blev dog ikke gjort yderligere ved sagen.
Et par måneder senere blev Balling bestilt til at banke loftet ned og pudse det op igen.
På selve dagen kom de en halv time for sent. Den fÞrste, der kom ind ad dÞren, var deres polske murer, som ikke vidste, hvad han skulle lave. Han mÞdte op i klipklappere og var ikke klar til at arbejde. Han blev sendt ud på gaden for at vente på mester, og jeg forlod herefter lejligheden. At man ikke overholder en aftale uden at give besked, er respektlÞst i min verden.
De kom ikke i gang den dag, men dukkede op igen dagen efter, hvor samme scenarie gentog sig.
I lÞbet af de nÊste dage fik de hugget loftet ned, men tog ikke en prÞve af det underliggende loft. Det betyder, at vi reelt ikke ved, om der er råd eller svamp i konstruktionen.
Den polske murer lukkede hullet igen, men kvaliteten er ringe. Hvor der tidligere var en lunke pÃ¥ 40â50 cm, er der i dag et loft i to niveauer med en niveauforskel pÃ¥ 2â3 cm. Dansk Standard foreskriver, at et loft maksimalt mÃ¥ have en niveauforskel pÃ¥ 2-3 cm over 2 meter. Mit loft har en niveauforskel pÃ¥ op til 2-3 cm over 5 cm.
De havde hellere ikke styr på min nÞgle og der gik en uge efter endt arbejde, fÞr jeg fik den igen af mester selv. Og det på trods af at muren sagtens kunne have låst sig ude og smidt nÞglen i postkassen, efter aftale med mig.
De har fået en stjerne, fordi de mÞdte op.
2025幎9æ3æ¥
èªçºçãªã¬ãã¥ãŒ