Vores oplevelse med BrÃ¥skovgÃ¥rdâŠ
Vores oplevelse med BrÃ¥skovgÃ¥rd Efterskole â en advarsel til andre forÊldre
Vi har som familie haft tre bÞrn pÃ¥ efterskole og dermed bred erfaring med forskellige efterskolemiljÞer. Tre af disse skoler â Adventure Efterskole i Broager, Strib Efterskole og KIE â har givet vores drenge gode og udviklende ophold, og vi anbefaler dem varmt.
Vores oplevelse med BrÃ¥skovgÃ¥rd Efterskole har desvÊrre vÊret markant anderledes â og i sÃ¥ hÞj grad negativ, at vi fÞler et ansvar for at dele vores erfaring med andre forÊldre, der overvejer at sende deres unge dertil.
Vores sÞn Simon begyndte pÃ¥ BrÃ¥skovgÃ¥rd i sommeren 2024. Han lider af epilepsi â noget, vi Ã¥benlyst informerede skolen om pÃ¥ forhÃ¥nd. Han er medicineret og har sjÊldent anfald, sÃ¥ lÊnge han fÃ¥r sin medicin til tiden. Skolen lovede at stÞtte op om medicingivning morgen og aften, men i praksis fungerede dette ikke, og konsekvenserne var alvorlige for Simon.
Han har et naturligt behov for hvile i lÞbet af dagen pga hans medicinering, det var en aftale med skolen at han mÃ¥tte hvile i lÞbet af dagen. Alligevel blev han ofte mÞdt med sarkastiske eller mistroiske kommentarer fra skolens personale, som antydede, at han blot pjÊkkede eller rÞg â noget der vidner om en manglende forstÃ¥else og empati for elever med sÊrlige behov.
Det, der gjorde stÞrst negative indtryk pÃ¥ os, var dog den generelle kultur pÃ¥ skolen. Vi oplevede en ledelse, som i vores optik var ufleksibel, autoritÊr og prÊget af en gammeldags tilgang til pÊdagogik og elevrelationer. Elever blev opfordret til at sladre om hinanden, og informationer blev samlet i det, skolen selv kaldte en âsort bogâ. Simon og flere af hans kammerater har fortalt os, hvordan de blev opmuntret til at âstikkeâ pÃ¥ andre elever â noget, vi mener skaber mistillid og utryghed frem for lÊring og fÊllesskab.
Simon blev også instrueret i at undgå bestemte elever, som skolen mente var dårligt selskab. Vi har mÞdt disse unge mennesker personligt og har kun positivt at sige om dem. Det efterlader os med en fÞlelse af, at skolens tilgang til trivsel og konflikthåndtering er prÊget af mistro og uigennemsigtighed.
Efter 11 mÃ¥neder pÃ¥ skolen â og kort tid efter, at vi havde betalt sidste rate â opstod der en konflikt, hvorefter skolens ledelse meddelte, at samarbejdet mÃ¥tte afsluttes. Da vi forsÞgte at klage til skolens bestyrelse, blev sagen afvist. Kort tid efter blev vi informeret om, at Simon ikke lÊngere var velkommen pÃ¥ skolen, med henvisning til "trusler" og et âdÃ¥rligt samarbejde med forÊldreneâ. Dette oplevede vi som et forsÞg pÃ¥ at placere ansvaret pÃ¥ os som familie.
Vi fortÊller ikke denne historie for at skabe konflikt, men for at gÞre andre forÊldre opmÊrksomme på, hvad de potentielt sender deres barn ind i. I vores tilfÊlde havde vi Þnsket, at nogen havde fortalt os dette tidligere.
Til ledelsen pÃ¥ BrÃ¥skovgÃ¥rd vil vi blot sige: Et efterskoleophold handler om langt mere end disciplin og struktur â det handler om relationer, tillid, respekt og rummelighed. Hvis man mangler forstÃ¥else for disse grundvÊrdier, risikerer man at skade mere, end man gavner.
Afslutningsvis vil vi â mÃ¥ske lidt symbolsk â opfordre skolens ledelse til at se de sidste 15 minutter af filmen Scent of a Woman med Al Pacino. Det er en stÊrk fortÊlling om moral og integritet â kvaliteter, vi kunne Þnske os, at BrÃ¥skovgÃ¥rd arbejdede mere med.