Fordele og ulemper ved HF-enkeltfag på KVUC
Jeg afslutter, efter to år på KVUC, en fuld HF med enkeltfag. Hvis du, som jeg var, er i tvivl om hvorvidt du skal vÊlge skolen eller ej, vil jeg her komme med en rÊkke fordele og ulemper:
Fordele
- Forskellige dynamikker i undervisningen.
Som resultat af en skole med et stort aldersspÊnd, samt forskellige sociale/kulturelle baggrunde blandt kursister, bliver undervisningen meget dynamisk. Idet alle har et forskelligt udgangspunkt at tale ud fra, bliver emner ofte belyst på mange forskellige måder, der kan give indsigt i ting/problemer, man ikke fÞr har tÊnkt over.
- Mange dygtige og kompentente undervisere. Man fornemmer, at mange af underviserne har vÊret i jobbet i mange år, og fundet frem til den undervisningsmetode, som er bedst for faget, når undervisningen er så komprimeret som den nu engang er på enkeltfag (0,5-1 år).
- Gode faciliteter. Der er flere steder på skolen hvor det er muligt at tage pauser og få et lille afbrÊk. De fleste lokaler har hÞjt til loftet og med meget lys.
- God placering. Skolen ligger lige ved Kongens Have, som, isÊr om sommeren, er dejligt, da man kan holde sine pauser her.
- MitKvuc
MitKvuc er den platform, hvor du kan fÞlge din undervisning. Her kommer det igen lidt an pÃ¥ lÊrerens undervisningsform, men de fleste er gode til at ligge âdagens programâ op samt noter af det, der er gennemgÃ¥et. Det giver et godt indblik i, hvad dagen kommer til at bringe, og til eksamen er den god til at skabe overblik over ting, du skal kunne.
Ulemper:
- Stort sted med mange elever.
KVUCs stÞrrelse betyder også, at et nÊrt forhold mellem underviser-kursist for det meste ikke er til stede idet du blot er én af de mange, der skal igennem.
- Presserende fravÊrskontrol
Hvis du er én, som af den ene eller anden grund kan have tendens til et hÞjere fravÊrsniveau (det kan vÊre alt fra sygdom, behandling du gÃ¥r i i dagstimerne, bÞrn mv.) skal du vÊre forberedt pÃ¥ et meget stort opsyn pÃ¥ fravÊrsprocenter. Selv er jeg aldrig stÞdt pÃ¥, at ryge âheltâ ud af et hold. Men jeg har haft svÊre perioder, hvor der ca. hver 2. uge i 2 mdr, kom en mail i min E-Boks med krav om 100% fremmÞde, og at jeg ellers ville blive udmeldt. - Dette til trods for at jeg pÃ¥ et tidspunkt var indlagt pÃ¥ hospitalet, og ikke havde mulighed for at vÊre til stede, samt var i dialog med studievejledningen. Selvom brevene formentlig bliver udsendt automatisk, kan det alligevel fÞles frustrerende.
Trykket fra en fyldte e-Boks med udmeldelses-trusler, kombineret med presset af eventuelle personlige problemer, kan vÊre selvforstÊrkende og demotiverende.
- Studievejledningen
Som hf-enkeltfagskursist får du ikke tilknyttet en personlig studievejleder. Der vil dog på mange af de obligatoriske fag, vÊre en fast studievejleder tilknyttet. Dennes funktion er, at fortÊlle om tidsfrister, tilmelding af nye fag og andre praktiske ting.
Det betyder altså, at hvis du Þnsker studievejledning om andre ting (eksempelvis omkring fravÊr, sygdom, mv.), er det fortsat en ny du kommer til at tale med hver gang.
Forbered dig altså på, at du i sådanne tilfÊlde (personlige situationer red.), skal have overskud til at kunne komme til at forklare din situation MANGE gange til MANGE forskellige.
Opsummering:
Synes du det er fedt, at gå på en skole, der ligger centralt, med gode faciliteter, samt en koncentreret undervisning, hvor den blandende kursistsammensÊtningen skaber dynamik - så er KVUC et sted for dig.
Har du en kompliceret situation, eksempelvis på hjemmefronten, skal du overveje om du har overskuddet til de ovenstående ting. Sagt på en anden måde: har du nogle behov, som det kan vÊre vigtigt for skolen eller underviser at tage hensyn til, vil jeg anbefale dig at vÊlge et andet og mindre sted.
Overordnet set har jeg vÊret glad for min tid på KVUC, idet at jeg har gennemfÞrt og nu kan komme videre i livet. Men det skyldes i hÞj grad, at jeg har et stÊrkt bagland, som kunne hjÊlpe mig tilbage på sporet, når jeg i mÞdet med skolen er blevet frustreret/demotiveret over deres manglende forståelse for min situation og manglende interesse i at jeg gennemfÞrte.
En ungdomsuddannelse tager sin tid, og derfor bÞr du også give dig tid til at undersÞge de muligheder der er, og vÊlge dét, der lyder rigtigt for dig.
Held og lykke
TilfÞjelse: Tusinde tak, og tak for svar. Jeg vil lige tilfÞje, at jeg selv var under SPS-ordningen, samt i kontakt med psykologisk rådgivning under mit forlÞb, men at dette ingen betydning havde i mÞdet med studievejledningen, da disse ikke kommunikerer. Vil dog klart foreslå, at det er noget, der bliver kigget på - så tror jeg min oplevelse havde vÊret en anden :). God dag!