レビュアーのコメントを見てみましょう
Schreckliche Qualität und nutzloser Kundenservice! Ich habe diesen Koffer auf der offiziellen Wittchen-Website in Deutschland gekauft. Er hat nur ZWEI Reisen gehalten. Abgesehen davon, dass eines... もっと見る
Moje doświadczenie ze sklepem Wittchen…
Moje doświadczenie ze sklepem Wittchen jest mieszane.
Jeśli chodzi o jakość produktów – nie mam większych zastrzeżeń, wszystko wygląda solidnie i estetycznie. Niestety obsługa reklamacji pozostawiła u mnie duże rozczarowanie i sporo niepotrzebnego stresu.
Zakupiłem torebkę, która miała fabrycznie źle zamontowany łańcuszek. Przy składaniu reklamacji wyraźnie zaznaczyłem, że zależy mi na wymianie towaru na nowy, wolny od wad, a nie na zwrocie pieniędzy. Mimo to otrzymałem informację, że reklamacja została uznana i środki zostaną zwrócone. Musiałem ponownie kontaktować się ze sklepem i wyjaśniać, że moją intencją była wymiana – dopiero wtedy moja prośba została uwzględniona.
W tym samym zamówieniu kupiłem również etui na długopis (Kugelschreiberetui), które odesłałem w tym samym czasie. W tym przypadku sklep sam zdecydował o zwrocie pieniędzy, mimo że również zależało mi na wymianie. Po mojej interwencji otrzymałem odpowiedź, że wymiana nie jest możliwa – co stoi w sprzeczności z informacjami na oficjalnej stronie, gdzie jasno wskazano możliwość wymiany w ciągu 30 dni. Zostałem poproszony o ponowny zakup zamiast wymiany, co uważam za nieakceptowalne.
Największym minusem całej sytuacji jest to, że produkty były kupione na prezenty. Przez sposób rozwiązania reklamacji zostałem zmuszony do ponownego szukania innych upominków, co jest dużym utrudnieniem i rozczarowaniem.
Podsumowując: dobra jakość produktów, ale obsługa reklamacji i niespójność z deklarowaną polityką firmy zdecydowanie wymagają poprawy.
Torebka się rozpada
Ja niestety podzielam negatywne opinie. Torebka kupiona za spore pieniądze, była wymarzonym prezentem na święta. Nie wytrzymała nawet półtora roku - pęka w wielu miejscach, materiał z niej odchodzi. Bardzo mi przykro bo myślałam, że to ekskluzywna marka skoro ma takie ceny. Niestety się myliłam.
zamówiłam średnią walizkę
zamówiłam średnią walizkę, otrzymałam małą więc zadzwoniłam do nich i kazali mi wysłać maila z wymiarami. Wysłałam ale odpowiedzi zwrotnej nie otrzymałam gdy zadzwoniłam jeszcze raz pani powiedziała że do 2 h napiszą.Co zrobili? ZIGNOROWALI!NIE POLECAM
Około półtora roku temu zakupiłam dwie…
Około półtora roku temu zakupiłam dwie duże walizki materiałowe. W promicji. Niestety jedna z nich po trzeciej podróży samolotowej nie nadaje się już do używania. W drodze z lotniska, podczas podróży pociągiem, materiał na bocznym szwie rozszedł się, tak jakby był za płytko wszyty. Reklamowałem , bo to ewidentnie wygląda na wadę produkcyjna i dostałam odpowiedź odmowna, bo..
Walizka jest przybrudzona i ma ślady przetarcia. Prosiłam o naprawę. W odpowiedzi napisano, ze nie ma możliwości naprawy, a do wymiany sie nie nadaje właśnie z powodu normalnego użytkowania, czyli przybrudzen i delikatnych przetarć.
Doradzono mi zebym złożyła reklamację w liniach lotniczych
Tyle ze materiał rozszedł sie w pociągu. Myślałam ze walizki materiałowe sa bardziej trwałe
Teraz kupiłam dwie z polikarbonu, zobaczymy ile podróży przeżyją.
Sent me a used handbag
Sent me a used handbag. I tried in vain to complete a return form and their system wouldn't accept the details. Tried emailing them but might as well ask the wall. Shocked by how bad this company is, never again.
Beim 2. Gebrauch schon kaputt
Ich habe zwei Koffer bei Wittchen bestellt, bereits beim 2. Gebrauch defekt. Der Bügel zum Rollen lässt sich nicht mehr schieben und eine Naht ist offen. Blöderweise hatte ich den Bügel selber entklemmt, nur war damit leider der Defekt nicht behoben. Beim nächsten Gebrauch klemmte es wieder. Somit war dann aber die Reklamationsfrist überschritten. Zudem musste ich 4 mal schreiben um eine Antwort zu erhalten. Und diese Antwort kam nicht mal in deutscher Sprache, sondern auf polnisch. Sehr ärgerlich, 135 Euro für einen Einsatz. Das ist ein teurer Spaß. Ich empfehle Wittchen auf keinen Fall weiter.
Ich habe drei Koffer direkt auf der…
Ich habe drei Koffer direkt auf der offiziellen Wittchen-Website gekauft, in der Hoffnung auf gute Qualität. Leider war das ein absoluter Fehlkauf. Einer der Koffer hat nicht einmal zwei Reisen überlebt – er ist extrem zerbrechlich und minderwertig verarbeitet.
Hier sind die Details:
Nach der 1. Reise: Ein Rad drehte sich nicht mehr und blockierte ständig.
Nach der 2. Reise: Die Schale des Koffers ist komplett gerissen.
Das Schlimmste ist jedoch der Kundenservice. Trotz der offensichtlichen Mängel wurde mir weder eine Reparatur noch eine Rückerstattung angeboten. Der Support war absolut nicht hilfreich.
Fazit: Das ist ein „Einweg-Koffer“ für nur eine Reise. Für diesen Preis habe ich deutlich mehr erwartet. Absolut keine Empfehlung – Finger weg!
Desaströs
Desaströs. Ich habe eine Geldbörse bestellt - diese kam mit mehreren Schäden an. Abstehende, nicht vernähte Nähte, abgenutztes Material, ein defektes Logo. Mehrere Kratzer. Dementsprechend habe ich einen Umtausch veranlassen wollen - und es kam zu noch mehr Problemen. Das erste Mal wurde die von mir abgeschickte Retoure direkt an mich zurückgeschickt! Nachdem ich sie erneut losschickte, hat es recht lang gedauert bis irgendetwas passierte. Dann drei emails auf einmal: die Bestätigung, dass ein Retourensticker erstellt werden wird (das Paket ist bereits bei Wittchen angekommen), die Bestätigung einer RÜCKERSTATTUNG (nicht eines Umtausches) und die Mitteilung, dass die Rückerstattung innerhalb der nächsten Woche erfolgen soll. Auf meine Antwort, dass es sich um einen Umtausch handelt und nicht um eine Rückerstattung, wurde mir mitgeteilt, dass die Abteilung den Umtausch nicht durchführen kann. Die Geldbörse ist weiterhin verfügbar… insgesamt hat dieser ganze Zirkus fast einen Monat gedauert. Definitiv nicht seriös!
👎👎👎👎👎
Schreckliche Qualität und nutzloser Kundenservice!
Ich habe diesen Koffer auf der offiziellen Wittchen-Website in Deutschland gekauft. Er hat nur ZWEI Reisen gehalten. Abgesehen davon, dass eines der Räder anfing zu klemmen und sich kaum noch drehen ließ, ist das Gehäuse nach dem zweiten Flug einfach gerissen. Die Qualität des Kunststoffs ist minderwertig und absolut nicht für Flugreisen geeignet.
Der Kundenservice ist eine Enttäuschung. Man bat mich, den Koffer zur Überprüfung einzuschicken, nur um mir dann mitzuteilen, dass meine Reklamation abgelehnt wurde. Keine Reparatur, kein Ersatz, keine Kulanz. Wittchen verkauft Einweg-Koffer zu Premium-Preisen. Spart euch das Geld!
Firma nie realizuje zamówień
Firma nie realizuje zamówień. Moje zamówienie miało status wysłane do odbioru w sklepie. A tutaj nagle, że zamówienie anulowane. Porażka
NIE dla firmy Wittchen
Zakupiliśmy z żoną (formalnie ja i żona mamy faktury) sporo walizek z firmy Wittchen. Dwie walizki kabinowe, dwa kuferki i jedną dużą walizkę. Właściwie już przy pierwszym użyciu jednej z walizek kabinowych rączka do jej przenoszenia urwała się. Wtedy okazało się, że sposób jej zespolenia z walizką na etapie produkcji jest wysoce wątpliwy, to cud, że w ogóle można walizkę za pomocą tej rączki przemieszczać. Była ona przykręcona dwoma wkrętami od strony wnętrza walizki i wkręt wchodził w rączkę na ok. 3-5 mm. To raczej żart techniczny. Reklamacja z tytułu rękojmi została potraktowana w ten sposób, że walizkę naprawiono. Gdy żądaliśmy zwrotu gotówki. Kategorycznie nie polecam tej firmy gdyż jakość ich produktów jest bardzo słaba., wręcz kiepska. Mam zdjęcia na tę okoliczność. Dramat w wykonaniu produktu tej firmy i wszystko wskazuje na to, że pozostałe walizki (kabinowa to oczywiste) też są tak wykonane. Na szczęście będziemy ich używać bardzo rzadko, bodaj raz w roku. Trzeba było zakupić w profesjonalnej firmie np. Samsonite, a tak nabyliśmy właściwie jednorazówki jak widać z powyższego. Nie polecam firmy Wittchen zdecydowanie. Omijajcie. Chętnie oddalibyśmy wszystkie walizki za zwrotem gotówki.
podnosza ceny regularne- w zadnym innym…
podnosza ceny regularne- w zadnym innym sklepie nie spotkalam takiej "patologii"! mialam zapisane strony z torebkami nowa kolekcja i z dnia na dzien ceny tych torebek wzrosły i to o ok. 25%.nawet nie racza , tak jak w innych sklepach, dodac inf jaka byla wczesniejsza cena- nizsza! z ludzi robia idiotów i jeszcze po podniesieniu ceny- bezczelnie oferuja rabaty!
Seit längerer zeit keine Reaktion auf…
Seit längerer zeit keine Reaktion auf E-mails oder Telefon
Service nicht erreichbar.Ich muss kosten für Rücksendung selber tragen (kein Lebel erhalten)
Muss dazu Scheiben das ich schon zweite mal wegen Retour Problem mit dem service habe .
Im Oktober 2023 habe ich drei Koffer…
Im Oktober 2023 habe ich drei Koffer bei Wittchen gekauft. Optisch sind die Koffer schön – das Design gefällt mir gut. Leider lässt die Qualität sehr zu wünschen übrig.
Wir haben die Koffer insgesamt viermal auf Flugreisen benutzt sowie mehrfach im Auto transportiert.
Im Sommer 2025 ist beim einem kleinen Koffer der Handgriff kaputtgegangen. Eine Seite hat sich komplett gelöst. Man kann das Innenteil zwar irgendwie wieder hineindrücken, aber dann lässt sich der Griff nicht mehr richtig einklappen. Wenn man versucht, ihn zusammenzudrücken, springt eine Seite wieder heraus. Der Griff ist nicht stabil genug, selbst für einen kleinen Koffer.
Jetzt im Januar ist auch beim großen Koffer der Griff gebrochen – und das bei normalem Gewicht von 20 kg. Mein Freund war gerade auf dem Weg vom Hotel zum Reisebus, als der Griff plötzlich kaputtging. Außerdem waren die Teleskopstangen von Anfang an nicht besonders stabil: Beim großen Koffer haben sie gewackelt, beim kleinen haben sie teilweise geklemmt.
Besonders enttäuschend ist, dass die Garantie erst seit zwei Monaten abgelaufen war. Ich habe deutlich bessere Qualität erwartet. Nach nicht einmal zweieinhalb Jahren sind nun zwei von drei Koffern defekt, sodass ich neue kaufen muss.
Fazit: Schönes Design, aber sehr schlechte Haltbarkeit. Für den Preis absolut enttäuschend – ich kann die Koffer leider nicht empfehlen.
Produkty tragicznej jakości
Produkty tragicznej jakości. Kupiłem skórzaną kurtkę za 800 zł, która nie wytrzymała nawet dwóch lat z czego większość czasu przeleżała w szafie. Po oddaniu na reklamację dostałem odmowę z uzasadnieniem, że to przez brak impregnacji. Kiedy zaniosłem ją do specjalisty od skór, usłyszałem "dawno nie trzymał w ręku tak słabej jakości skóry". Stwierdził, że mogła być impregnowana co tydzień a i tak by się rozleciała. Sprzedają śmieci nie ubrania, omijać szerokim łukiem.
Sehr enttäuschend
Sehr enttäuschend! Ich kann nur dringend davon abraten, im Voraus zu bezahlen. Ich warte seit über 25 Tagen auf meine Rückerstattung in Höhe von 84,15 €. Trotz mehrfacher Kontaktaufnahme per E-Mail reagiert der Kundenservice entweder sehr langsam oder gar nicht. Man hat das Gefühl, man müsse 100 E-Mails schreiben, um sein eigenes Geld zurückzubekommen.
So ein Service ist absolut inakzeptabel. Ich werde hier nie wieder bestellen und kann anderen nur raten, vorsichtig zu sein.
Drei Koffer und 2 Suitcases gekauft
Drei Koffer und 2 Suitcases gekauft. In kurzer Zeit innen das Futter gerissen. Reissverschluss innen kaputt gegangen. Aussen an den Reissverschlüssen fallen die Anhänger ab. Billig sind sie ja aber das war es dann auch. Lasst die Finger davon.
9.02 (poniedziałek) kupiłam torebkę w…
9.02 (poniedziałek) kupiłam torebkę w promocji. Czekałam kilka dni na przesyłkę i 13.02 zadzwoniłam na BOK z pytaniem, co dzieje się z moim zamówieniem. Pani poinformowała mnie, że torebka zostanie wysłana tego samego dnia (piątek). Uznałam to za dziwne, że nikt wcześniej nie poinformował o opóźnieniu, ale przyjęłam to wyjaśnienie.
W poniedziałek 16.02 otrzymałam e-mail z informacją, że zamówienie zostało anulowane, ponieważ podczas kompletowania towar nie spełniał wymogów jakości. Kilka minut później dostałam kolejnego maila o anulowaniu tym razem jako powód podano anulowanie przez klienta lub brak płatności. Zamówienie było za pobraniem, więc nie było możliwości, żebym go „nie opłaciła na czas”, a tym bardziej nie anulowałam go sama.
Po kontakcie mailowym otrzymałam odpowiedź, że towar nie spełniał warunków jakościowych i że zostałam o tym niezwłocznie poinformowana co jest nieprawdą. Informację dostałam dopiero tydzień po złożeniu zamówienia, kiedy cały czas czekałam na przesyłkę. Według informacji na stronie wysyłka powinna nastąpić w ciągu 3 dni.
Czuję się zlekceważona jako klientka. W korespondencji odpowiadano tylko na wybrane, wygodne pytania, pomijając resztę. Na „otarcie łez” otrzymałam rabat 10%, podczas gdy w dniu, w którym weszłam na stronę, obowiązywała promocja -15%.
Niestety, moje doświadczenie z WITTCHEN oceniam bardzo negatywnie. Brak rzetelnej informacji, sprzeczne komunikaty i lekceważące podejście do klienta. Nie polecam.
Anulacja zamówienia
Tydzień temu zamówiłam walizkę, którą potrzebowałam na piątek, planowana dostawa była na środę- wszystko pasuje. W środę wieczorem dostałam informację że zamówienie jednak anulowano, ponieważ PRODUKT NIE SPEŁNIA STANDARDÓW JAKOŚCI. Najbardziej zirytował mnie fakt, że na stronie nadal on widnieje, można go zakupić. Nic nie zmienia faktu, że nie miałam walizki na wyjazd, a ta była kupiona m.in ze względu na datę dostawy.
Trustpilot エクスペリエンス
企業は、自動招待を介してレビューを依頼することができます。この方法で得られたレビューは、本物の経験に基づいたものであり、確認済みのラベルが付与されます。