Zamówiłem drona dla syna. Termin dostawy był wielokrotnie przesuwany i ciągle dostawałem informację, że już lada moment wysyłają i jutro będzie. Niestety, po ponad tygodniu oczekiwania, nie doczekałem... もっと見る
レビュアーのコメントを見てみましょう
Miałem duże opóźnienie przy dostawie fotela gamingowego(warto zauważyć, że przy zamówieniu było napisane "wydłużony czas dostawy"), a więc zamówiłem go 31.03, planowany termin dostawy był 08.04, a fot... もっと見る
Zamówiłem telewizor 12 dni temu. Zero informacji dotyczących zamówienia. Dzowniłem, pisałem, nie są w stanie mi wyjaśnić dlaczego. Zwykle dostawa do paczkomatu działa dobrze, ale to co zrobili przy do... もっと見る
Kupiłem przez internet monitor na raty, z odbiorem w punkcie stacjonarnym na określony termin-2 dni. Nagle okazało sie że go nie mają i nie wiedzą kiedy będzie a tu raty trzeba zaraz zaczac spłacać. P... もっと見る
企業情報
当該企業による記述
Sklep komputerowy x-kom.pl > Posiadamy niezwykle szeroką ofertę. Oferujemy fachowe doradztwo oraz atrakcyjne ceny. Zapewniamy inteligentny wybór.
連絡先
Bojemskiego 25, 42-202, Częstochowa, ポーランド
- x-kom.pl
ネガティブなレビューの 1%に回答しています
通常2週間以内に回答
この企業のTrustpilot 利用方法
レビューや評価の取得方法、スコアリング、モデレーションのプロセスについて確認する。
Nie kupujcie tu absolutnie nic
Nie kupujcie tu absolutnie nic, proces reklamacji to koszmar, w ogóle nie odpowiadają na to co jest uwzględnione w reklamacji tylko stosują psychologię i dosłownie mobbing telefoniczny, najgorsza firma z jaką miałem doczynienia
Wszystko ok
Wszystko ok, ja polecam. Bardzo dobry sklep, szybka wysyłka, konkurencyjne ceny i profesjonalna obsługa.
Zdecydowanie ODRADZAM zakupy w x-kom
Zdecydowanie ODRADZAM zakupy w x-kom. Kupiłem MacBooka Air M4 z 32 GB RAM i 512 GB pamięci – sprzęt z wyższej półki, który powinien działać bez najmniejszych problemów przez długi czas. Po zaledwie półtora miesiąca użytkowania kondycja baterii spadła ze 100% do 85%. To absurdalny wynik jak na tak krótki okres użytkowania i oczywiście przełożyło się to na wyraźnie krótszy czas pracy na baterii. Sprzęt został oddany do serwisu w sklepie. Odpowiedź? „Wszystko jest w porządku”. Zero realnej pomocy, zero próby rozwiązania problemu, zero poczucia odpowiedzialności za sprzedany produkt. Klient zostaje z drogim sprzętem, którego stan techniczny budzi poważne wątpliwości, a sklep umywa ręce. Najbardziej rozczarowujące jest to, że przed zakupem czytałem negatywne opinie o tym sklepie i miałem nadzieję, że są przesadzone. Niestety okazały się w pełni prawdziwe. Do momentu sprzedaży wszystko wygląda profesjonalnie. Problem zaczyna się wtedy, gdy klient potrzebuje realnego wsparcia. Sprzęt za kilka tysięcy złotych i takie podejście do reklamacji? To po prostu niepoważne. Jeśli ktoś zastanawia się nad zakupem jakiegokolwiek droższego sprzętu w tym sklepie – naprawdę radzę dobrze się zastanowić. Obsługa posprzedażowa pokazuje, jak firma traktuje klienta, gdy pieniądze są już na koncie. Ja swojego błędu drugi raz nie popełnię.
Obchodzić bardzo szerokim łukiem!
Obchodzić bardzo szerokim łukiem!! Jeśli tylko szanujecie swoje zdrowie i nerwy to nie kupujcie w x-kom.
Ja zrobiłem ten błąd, po prawie dwóch miesiącach męczarni, udało im się złożyć a mi odebrać komputer. Pochodził 3 tygodnie i się zawiesił na ekranie BIOS. Po kilku bezużytecznych radach z infolinii, sugerujących najczęściej odesłanie całego kompa do salonu, zrobiłem sam test i wymieniłem dysk na inny. Komp poszedł, więc złożyłem reklamację na dysk, który dostarczyłem do salonu dnia 28.01.26
Do dnia dzisiejszego, czyli 02.03.26, status mojej reklamacji to "rozpatrywana" a totalna znieczulica na frustrację klienta "ekspertów" na infolinii wydaje się być wręcz ich znakiem firmowym.
Głównie ze względu na ich podejście do klienta, który de facto im zaufał i wydał u nich ładnych kilka tysięcy, a którego maja potem "gdzieś"-absolutnie nie polecam tej firmy. Nie kupię u nich nawet podkładki pod myszkę bo zawiedli zupełnie moje zaufanie.
NIE POLECAM !!
Kompletny brak szacunku do klienta
Jeżeli cenią Państwo swój czas i nerwy, odradzam zakupu w x-kom. Sklep sprzedał mi laptopa, po 4 dniach dostałem maila z informacją, że laptopa nie mają i nie będą mieli już wcale. Dostałem na maila propozycję wymiany na słabszy model, który miał procesor starszy o 2 generacje. W mailu nie było mowy o zwrotu różnicy wartości między laptopem, który zamówiłem, a tym, który miałbym dostać w zamian. Jest to ewidentna próba wykorzystania niewiedzy klienta.
Skontaktowałem się więc z infolinią, na której ewidentnie nikt nie chciał się zająć moim problemem. Byłem wiele razy przekierowywany i odsyłany do informacji mailowej. Dopiero gdy zadzwoniłem 3 lub 4 raz i postawiłem sprawę jasno mówiąc, że chcę dostać produkt co najmniej takiej klasy, jaki zamówiłem, dostałem informację, że mogę dostać taki produkt, ale muszę dopłacić do niego 500pln. Uważam to za niepoważną propozycję.
Zgodnie z artykułem 471 kodeksu cywilnego jest to nienależyte wykonanie zobowiązania i złamanie wiążącej umowy sprzedaży.
Co gorsza, proces ten pociągnął za sobą uruchomienie procedury ratalnej w banku. Po tym jak na infolinii powiedziałem, że proszę o odwołanie umowy z winy dostawcy, x-kom wysłał do banku odstąpienie od rat w moim imieniu (w ramach 14 dniowego odstąpienia od umowy), aby “zatuszować” fakt, że zamówienie nie zostało zrealizowane tylko i wyłącznie z ich winy. Informacja ta została poprawiona dopiero po wysłaniu przeze mnie maila z prośbą o zmianę.
X-kom cechuje się absolutnym brakiem profesjonalizmu oraz brakiem szacunku do czasu i zasobów klienta. Ich infolinia nie ma na celu rozwiązać problem, a jedynie przerzucić go na inną osobę. Każdy kontakt z tą firmą to dowód na to, że absolutnie nie obchodzi ich dobro osoby kupującej, a jedynie własna wygoda, PR i portfel.
Plusy: Brak.
Minusy: Wprowadzanie w błąd co do dostępności, niepotrzebne procedury kredytowe, strata czasu, tragiczna obsługa klienta, etc.
Bezprawne wymuszenie
Kupiłem konsolę. Coś przestało działać w jednym padzie. Oddałem do reklamacji. Kazali mi zostawić całą konsolę. Po upływie 14 dni próbowali mi narzucić formę realizacji reklamacji (naprawa zamiast wymiany) bez dotrzymania ustawowych wymogów. Na moje obiekcje odpowiedź w stylu "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi"
Odbiór zamówionego sprzętu w salonie w Gliwicach
Zamówiłem do sklepu dwa interesujące mnie laptopy... Ze względu na to, iż nie do końca jeszcze wiedziałem na który się zdecyduję ...co mnie zaskoczyło... To fakt że jest to sklep sieciowy... Ale kompletnie nie jest to masowa marketówka... Po wejściu do sklepu, w którym byłem pierwszy raz, od razu co rzuca się w oczy to estetyka samego salonu...nowoczesna technologia której możemy doświadczyć na żywo...
Ale najważniejsza to obsługa samego sklepu, która jest na najwyższym poziomie... Dwa wspomniane laptopy pan porównał zwrócił uwagę na wszystkie szczegóły, o których myślałem, nawet więcej przedstawił różnic i tylko utwierdził mnie w tym czego naprawdę szukam i potrzebuje... Dodam że nie koniecznie wciskają najdroższy sprzęt... Wręcz przeciwnie... Pan wykazał się dużą wiedzą, profesjonalizmem i bardzo dobrym podejściem do klienta... Jeśli szukasz nowoczesnej technologii ale potrzebujesz pomocy w wyborze... polecam salon x kom w Gliwicach...jak dla mnie najlepszy sklep z elektroniką w jakim miałem przyjemność robic zakupy.
Pajacy i nierobów banda
Jeden z najgorszych sklepów z jakim miałem do czynienia dwie trzy transakcje wszystko okej przy drobnej reklamacji problem na skalę nie rozwiazywalną. Pajacy i nierobów banda. Szukajcie a znajdziecie taniej, lepiej, szybciej i przede wszystkim pewniej nie tak jak u tych oszustów.
brak towaru
Wziąłem towar na raty, a okazuje się, że x-kom go nie ma w magazynie. Sprzedawca bawi się w dropshipping, obiecując szybką wysyłkę, a potem unika konkretnej daty dostawy.Kontakt z obsługą to koszmar – zero jasnych informacji, tylko wymijające odpowiedzi i cisza. Czekam na produkt, za który już spłacam raty, a oni nie biorą odpowiedzialności za swoje "potwierdzenia" dostępności.Nie polecam nikomu, kto ceni rzetelność. Lepiej wybierzcie sklep, który naprawdę ma towar na stanie, zamiast pakować się w raty za obietnice bez pokrycia.
Dobra obsługa
bezproblemowe złożenie zamówienia
bezproblemowe złożenie zamówienia, jego realizacja i proces odbioru.
Przyjazna atmosfera
Przyjazna atmosfera, pomoc obsługi, dobra lokalizacja sklepu stacjonarnego. Wygodna platforma internetowa. Szybka realizacja zamówienia
Zamawiałem sporo przesyłek z x-kom i…
Zamawiałem sporo przesyłek z x-kom i nigdy nie przytrafił mi się żaden problem. Sprzęt, kontakt z pracownikami jak i dostawa były zawsze tip top.
Zerowy poziom pomocy
Zerowy poziom pomocy, zerowa pomoc pracowników, szukają naiwnych na dane osobowe pisząc promocja w aplikacji instalujesz podajesz dane i okazuje się że promocja nagle się skończyła, czyste wyłudzenie danych, nie bez powodu w wielu
Miejscach wyłączają możliwość pisania recenzji
Jeśli będziecie mieć kiedykolwiek usterke
Jeśli będziecie mieć kiedykolwiek problem z towarem tj usterka to możecie pożegnać się z pieniędzmi bo ich zwrot w każdym wypadku odmawia uznania rękojmi, nie polecam
Personel świetnie przeszkolony
Personel świetnie przeszkolony, który potrafi dobrze doradzić przed zakupem odpowiedniego sprzętu
Zdecydowanie odradzam korzystanie z serwisu x-kom
Zdecydowanie odradzam korzystanie z serwisu x-kom. Moja reklamacja zegarka to podręcznikowy przykład lekceważenia klienta i fatalnej komunikacji.
Sprzęt został zgłoszony na reklamację 10.11.2025 r. Po krótkiej informacji z 18 listopada o przekazaniu zegarka do autoryzowanego serwisu, zapadła całkowita cisza. Przez kolejne miesiące, po moich zapytaniach, byłam zbywana lakonicznymi odpowiedziami, że sklep nie ma informacji z autoryzowanego serwisu i muszę po prostu czekać. Ze strony x-kom nie wykazywano absolutnie żadnej chęci rozwiązania problemu czy przyspieszenia procedury.
Sprawa ciągnęła się aż do końca stycznia 2026 r. Przełom nastąpił dopiero wtedy, gdy oficjalnie poinformowałam sklep o przekazaniu sprawy do Rzecznika Praw Konsumenta. Reakcja serwisu była wręcz bezczelna – poinformowano mnie, że „oczywiście odpowiedzą na pisma ze wskazanych instytucji”, gdy te do nich wpłyną. Sklep w zasadzie "zaprosił" do wejścia na drogę formalną, zamiast samodzielnie rozwiązać problem. Co ciekawe, mimo tej pewności siebie, zaledwie kilka dni po wspomnieniu o Rzeczniku nagle znalazło się rozwiązanie i decyzja o zwrocie pieniędzy.
To smutne, że x-kom zaczyna działać dopiero pod presją urzędów, a klienta traktuje jak intruza, którego można miesiącami trzymać w niepewności. Jeśli liczycie na sprawne wsparcie posprzedażowe bez konieczności straszenia urzędami – możecie się bardzo rozczarować. Szczerze radzę omijać szerokim łukiem, dopóki sklep nie nauczy się szanować czasu i praw swoich klientów.
Dobra obsługa w salonie
Brak produktów chodzić xaomi 15 12/512…
Brak produktów chodzić xaomi 15 12/512 jest tylko z mnejsza pamięcią i twierdzą że nie będzie. Sami robią żeby kupować u konkurencji
Trustpilot エクスペリエンス
企業は、自動招待を介してレビューを依頼することができます。この方法で得られたレビューは、本物の経験に基づいたものであり、確認済みのラベルが付与されます。