x-kom.pl レビュー 821

TrustScore 5段階評価の2

2.2

レビュアーのコメントを見てみましょう

5つ星のうち1の評価

Zamówiłem drona dla syna. Termin dostawy był wielokrotnie przesuwany i ciągle dostawałem informację, że już lada moment wysyłają i jutro będzie. Niestety, po ponad tygodniu oczekiwania, nie doczekałem... もっと見る

5つ星のうち3の評価

Miałem duże opóźnienie przy dostawie fotela gamingowego(warto zauważyć, że przy zamówieniu było napisane "wydłużony czas dostawy"), a więc zamówiłem go 31.03, planowany termin dostawy był 08.04, a fot... もっと見る

5つ星のうち2の評価

Zamówiłem telewizor 12 dni temu. Zero informacji dotyczących zamówienia. Dzowniłem, pisałem, nie są w stanie mi wyjaśnić dlaczego. Zwykle dostawa do paczkomatu działa dobrze, ale to co zrobili przy do... もっと見る

5つ星のうち1の評価

Kupiłem przez internet monitor na raty, z odbiorem w punkcie stacjonarnym na określony termin-2 dni. Nagle okazało sie że go nie mają i nie wiedzą kiedy będzie a tu raty trzeba zaraz zaczac spłacać. P... もっと見る

企業情報

当該企業による記述

Sklep komputerowy x-kom.pl > Posiadamy niezwykle szeroką ofertę. Oferujemy fachowe doradztwo oraz atrakcyjne ceny. Zapewniamy inteligentny wybór.

連絡先

通常2週間以内に回答

この企業のTrustpilot 利用方法

レビューや評価の取得方法、スコアリング、モデレーションのプロセスについて確認する。

5つ星のうち1の評価

Ponad miesięczny czas oczekiwania na produkt po wcześniejszej weryfikacji dostępności.

Niestety jestem bardzo niezadowolony z zakupu oraz obsługi klienta w x-kom. W sklepie kupiłem laptop marki Asus wraz z dodatkową pamięcią RAM. Przed dokonaniem zakupu zadzwoniłem do sklepu, aby zweryfikować dostępność produktów. Otrzymałem potwierdzenie, że zarówno laptop, jak i pamięć są dostępne, a zamówienie dotrze do mnie w ciągu kilku dni.

Tymczasem przesyłkę otrzymałem dopiero po miesiącu. W trakcie oczekiwania nikt ze sklepu nie skontaktował się ze mną w celu wyjaśnienia opóźnienia. Po tygodniu od złożenia zamówienia zadzwoniłem do Biura Obsługi Klienta i poinformowano mnie, że wystąpił problem z dostępnością. Zapewniono mnie również, że jeśli sytuacja będzie się przedłużać, sklep skontaktuje się ze mną w celu zaproponowania innego rozwiązania.

Niestety nikt do mnie nie zadzwonił ani nie wyjaśnił zaistniałej sytuacji. Uważam to za całkowity brak szacunku dla klienta.

2026年1月25日
5つ星のうち1の評価

Proces reklamacji to jedno wielkie oszustwo

Proces reklamacji w tym sklepie to jakaś kpina i kompletne oszustwo.
Otóż sprawa wyglada następująco:
W grudniu został zakupiony monitor MSI MAG 27C6X za kwotę 549,00 złotych przez internet.
Zakup i dostawa bez żadnych problemów do momentu kiedy sprzęt został odpalony. Okazało się że dotarł uszkodzony. Na całym ekranie na długości zielony pasek… Oczywiście pierwsze co to zgłoszona reklamacja do x-kom również internetowo. Sprawę przekazano do autoryzowanego serwisu producenta, monitor odesłany. Po 2 tygodniach informacja z serwisu, że sprzęt nie nadaje się do naprawy i został wystawiony dokument, że szkoda nie powstała z winy klienta z którym skierowano nas do sklepu x-kom aby dokończyć proces reklamacji. I tu zaczęły się hocki klocki. Po rozmowie telefonicznej na infolinii oraz wystosowanym mailu zaznaczyłam że proszę o wymianę sprzętu na nowy ze względu na to, że był to prezent na święta. Na moja prośbę 19 stycznia uzyskałam odpowiedź, że jeśli chcę to sklep może wysłać mi nowy monitor pod warunkiem UWAGA dopłaty, ponieważ teraz sprzęt kosztuje 729,00 złotych. Pytałam kilkukrotnie jakim prawem mam dopłacić różnicę jeśli sprzęt który zakupiłam w danej kwocie został mi sprzedany z wadą. Na moje pytanie została wystosowana odpowiedź, że mogą zaproponować kwotę 699,00 złotych (czyli dopłata 150,00 złotych). Po odrzuceniu propozycji i kolejnym zapytaniu z jakiej racji mam dopłacać za sprzęt w procesie reklamacji, przecież jest to niezgodne z prawem konsumenckim nadeszła odpowiedź cytuję: „ Dzień dobry, przepraszam za powstałe niedogodności. Rozumiem Panią, jednak zaproponowana cena jest najniższą jaką możemy aktualnie zaproponować. Pierwotny zakup odbył się w cenie promocyjnej i nie mamy już możliwości jej zaproponować.
W ramach rekompensaty możemy zaproponować voucher na kolejne zakupy na kwotę 25 zł.” Odmówiłam vouchera oraz wystosowałam prośbę o zwrot pieniędzy, bo jak widać bez dopłaty nie otrzymałabym sprzętu. Koniec końców pieniądze trafiły z powrotem na moje konto i dokonano zakupu w innym sklepie, a sprawa została zgłoszona do Urzędu Ochrony Konsumentów. Nie lubię takich sytuacji, aczkolwiek jestem zdanie że praktykowanie takich rzeczy jest conajmniej nie na miejscu, a takie firmy właśnie na tym bazują. Na ludziach którzy nie do końca znają swoje prawa i w tym przypadku dopłacają pieniądze.
Na całe szczęście nie dałam się na to nabrać, ale kto wie ile takich ludzi było przede mną.
Na pewno już nigdy więcej w sklepie x-kom nic nie kupię. Będzie omijany szerokim łukiem.
A dla ludzi niech mój przypadek będzie przestrogą przed decyzją o zakupie czegokolwiek w tym sklepie.

2025年12月14日

Uszkodzony telewizor

Kupiłem telewizor, który dotarł uszkodzony. Reklamacja została zgłoszona od razu, sporządzono protokół szkody, a sklep deklarował odbiór towaru przez kuriera.
W praktyce odbiór był kilkukrotnie przekładany, a kurier nie pojawiał się w umówionych terminach. Sprawa ciągnęła się ponad półtora miesiąca, mimo licznych kontaktów ze sklepem.
Złożyłem skargi do Inspekcji Handlowej oraz instytucji zajmujących się ochroną konsumentów, jednak nie przyniosło to realnego rozwiązania sprawy.
Dopiero po wysłaniu formalnego wezwania do zwrotu środków oraz złożeniu pozwu w e-sądzie towar został odebrany, a pieniądze zwrócone.
Sprawa zakończyła się pozytywnie, ale tylko dlatego, że samodzielnie egzekwowałem swoje prawa.

2025年11月28日
5つ星のうち1の評価

X-kom nie dotrzymuje swoich terminów

Na początku 2023 roku zamówiłem telefon, gdyż mój poprzedni został kompletnie uszkodzony, musiałem czekać przez cały miesiąc, a od sklepu brak informacji. Dopiero po zagrożeniu rzecznikiem praw konsumenta, otrzymałem jakąkolwiek wiadomość zwrotną. Jednak okazało się nie ma tego modelu na magazynie i musiałem wybrać pomiędzy zwrotem pieniędzy a wybraniem innego modelu. Po 3 latach postanowiłem dać temu sklepu drugą szansę, jednak paskudnie się rozczarowałem. Niedawno zamówiłem części do komputera-składaka, niby pokazywało że wszystkie rzeczy powinny dojść mniej więcej 2 dni po złożeniu zamówienia jednak mija już drugi tydzień i brak odzewu od sklepu, a produkt poniekąd jest ciągle w realizacji. X-kom to zwyczajna banda oszustów, obiecująca rzeczy których nie są w stanie spełnić, kłamią klientowi prosto w żywe oczy, UOKiK naprawdę powinien przyjrzeć się temu sklepu, ponieważ widzę że nie tylko ja miałem takie doświadczenie.

2026年1月22日

Biedna firma

1. Każdy produkt dostępny w innych sklepach o prawie polowe taniej
2. Oczekiwanie 3 tyg
3. Gdyby zainwestowali w firmę w celu świadczenia i oferowania w ramach konkurencyjnch cen, a nie sztab ludzi do budowy optymalnie dużego zysku w ramach praktycznie wylmłudzenia pieniedzy

2026年1月16日

Realizacja zamówień

Realizacja zamówień

Bardzo zawiodłem się na tym sklepie. Zamówiłem w listopadzie monitor ViewSonic VA3420C, który miał być prezentem świątecznym. Był też dostępny u innych sprzedawców, ale postanowiłem skorzystać z oferty x-kom. Czas realizacji wynosił 10 dni, po czym sukcesywnie był przesuwany o tydzień, dwa - chyba tylko po to, aby utrzymać klienta. Jest 15 stycznia, a teraz mam informację, że może będzie w lutym. Wcześniejsze deklarowane terminy dostarczenia zamówienia to kilka grudniowych, teraz 14 stycznia. Bardzo nie polecam tego sklepu, straciłem mnóstwo czasu i nie mogę teraz znaleźć monitora o podobnych parametrach. Nie popełnijcie mojego błędu - wybierajcie rzetelniejszych sprzedawców.

2026年1月15日

Negatywna opinia X-kom

Niestety moja opinia o x-kom po przejściu procedury reklamacyjnej jest bardzo negatywna.

Zgłoszenie reklamacyjne dotyczyło karty graficznej PNY GeForce RTX 3060 Ti VERTO Dual Fan, która uległa awarii podczas normalnego użytkowania. Reklamacja została pierwotnie złożona z tytułu rękojmi, jednak po informacji, że rękojmia wygasła, sprawa została przekazana do realizacji w ramach gwarancji producenta PNY.

Proces reklamacyjny był bardzo nieprzejrzysty. W pierwszym piśmie otrzymałem jedynie lakoniczną informację, że gwarancja nie została uznana – bez jakiegokolwiek merytorycznego uzasadnienia. Dopiero po kontakcie telefonicznym konsultant poinformował mnie, że rzekomą przyczyną odmowy jest „uszkodzenie mechaniczne portu HDMI”. Następnie, już w korespondencji mailowej, jako powód odmowy wskazano… oksydację portu HDMI. Są to informacje wzajemnie niespójne.

Co istotne:

port HDMI nigdy nie był używany (karta od początku pracowała wyłącznie na DisplayPort),

objawy usterki (zwarcie, brak POST, brak możliwości uruchomienia zasilacza, identyczne zachowanie na dwóch komputerach) nie mają technicznego związku z portem HDMI,

mimo wielokrotnych próśb nie udostępniono pełnej dokumentacji technicznej diagnozy, zdjęć ani raportu pomiarowego.

Dodatkowo w korespondencji pojawiły się odniesienia do warunków gwarancji ASUS, mimo że reklamowany produkt był marki PNY, co świadczy o braku rzetelności w obsłudze sprawy.

Na odpowiedzi mailowe czeka się bardzo długo - zdarzało się, że ponad tydzień, a cała procedura trwała grubo ponad miesiąc, bez realnego wsparcia ze strony sklepu. Odniosłem wyraźne wrażenie, że po dokonaniu zakupu klient przestaje być dla x-kom istotny.

Podsumowując - brak transparentności, sprzeczne informacje, długie czasy odpowiedzi i przerzucanie odpowiedzialności na klienta sprawiają, że nie mogę polecić x-kom jako sklepu, który rzetelnie podchodzi do reklamacji droższego sprzętu. Osobiście bardzo się zawiodłem i kolejnych zakupów tam nie planuję.

2025年12月18日
5つ星のうち3の評価

Obsługa klienta na infolinii słaba

Obsługa klienta na infolinii słaba. Pan mówił od niechcenia, niewyraźnie, nie obchodziło go rozwiązanie problemu i zostawił mnie tylko z pytaniami. Bardzo często nawet nie można było zrozumieć co mówi. Zamówienie miało być na konkretną datę dostarczone - wzięłam w pracy specjalnie home office. Jednak okazało się po kontakcie z obsługą że będzie dopiero na drugi dzień. Pytanie o pomoc - zanim firma kurierska coś odczyta to i tak będzie po pierwszym doręczeniu. No świetnie. Więc nie wiem nawet jak odbiorę sprzęt- a jest zima więc średnio żeby leżał na schodach domu…

2026年1月14日
5つ星のうち1の評価

Chciałbym podzielić się swoim…

Chciałbym podzielić się swoim doświadczeniem z zakupem i reklamacją zasilacza w X‑kom. Cały proces był bardzo chaotyczny i stresujący. Produkt po rozpakowaniu miał wadliwe elementy, a obsługa klienta odpowiadała z dużym opóźnieniem. Statusy w systemie były mylące, a automatyczne decyzje wysyłkowe następowały po fakcie, gdy problem formalnie został już rozwiązany i pieniądze zwrócone.
Komunikacja była prowadzona wyłącznie mailowo, brakowało jasnych informacji i szybkiego kontaktu z rzeczywistymi osobami, co sprawiło, że cała sytuacja była nieprzewidywalna. Dodatkowo wysyłka sprzętu, którego już nie potrzebowałem, pokazała, że firma nie kontroluje poprawnie swoich procesów logistycznych i serwisowych.
Mogę odradzić zakup, jeśli zależy Ci na sprawnym, transparentnym i przewidywalnym przebiegu reklamacji. Całe doświadczenie pokazuje poważne braki w organizacji, ale też przypomina klientom, że warto pilnować swoich praw i korzystać z ochrony platformy zakupowej.
Jako doświadczony klient uważam, że każdy powinien być świadomy, że nie wszystkie procedury działają automatycznie i nie zawsze można liczyć na natychmiastową reakcję, nawet w dużych firmach.

2025年12月10日
5つ星のうち1の評価

Sprzedane jako dostępne, wysłane tydzień później

Zamówiłem klawiaturę, bo na stronie było jasno napisane: „dostawa 9.01”, „produkt dostępny”, „ekspresowa wysyłka”.
Na żadnym etapie zamówienia nie było informacji, że towaru nie ma fizycznie w magazynie ani że wysyłka przesunie się na kolejny tydzień.
Po złożeniu zamówienia status przez ponad dobę wisiał na „pakujemy”, bez numeru przesyłki i bez jakiejkolwiek informacji o opóźnieniu. Dopiero po moim kontakcie z obsługą klienta dowiedziałem się, że:
klawiatura nie była w magazynie,
miała być „odesłana z salonu do magazynu”,
wysyłka planowana jest dopiero w przyszłym tygodniu,
paczka ma dotrzeć wtorek lub środa, mimo że system dalej pokazywał dostawę 9.01.
Dodatkowo otrzymałem dwie sprzeczne odpowiedzi mailowe – w jednej napisano, że produkt jest już w drodze do magazynu, w drugiej że dopiero czekają na dostawę. Brak spójnej informacji i pełen chaos komunikacyjny.
Największy problem to wprowadzanie w błąd:
system pokazuje dostępność i ekspresową wysyłkę,
realnie towaru nie ma pod ręką,
klient dowiaduje się prawdy dopiero po zapłacie i dopytywaniu się.
Nie chodzi o samo opóźnienie, tylko o brak uczciwej informacji przed zakupem. Gdybym wiedział, że wysyłka będzie dopiero w kolejnym tygodniu, nie złożyłbym zamówienia.
Dla porównania: w Amazonie zamówienia składane wieczorem są pakowane w ciągu godzin i następnego dnia są w paczkomacie. Tutaj „ekspresowa wysyłka” okazała się tylko hasłem marketingowym.
Podsumowując:
sprzedawanie produktu jako dostępnego z szybką dostawą, gdy realnie go nie ma, to nieporozumienie. Duże rozczarowanie i brak transparentności.

2026年1月10日

Najgorsza firma, odwlekacze

Najgorsza firma z jakiej udało mi się cokolwiek w swoim życiu zamówić. Już prawie 3 tygodnie czekam na pc który do tanich nie należał. Zamawiając produkt miałem zapewnione że trafi do mnie 2 dni później. W dzień dostawy dostałem informację o braku PC na stanie magazynowym i że „trzeba czekac” padła informacja ze komputer trafi do mnie 5 dni później. W dzień w którym miał do mnie przyjść dzwoniłem na infolinię i dowiedziałem się że będzie dopiero składany na produkcji, kolejnego dnia otrzymałem informację że ma do mnie trafić za 2 dni, czekałem aż do dziś, gdzie nie było żadnych informacji, dzwoniąc na infolinię dostałem informację że trzeba czekać kolejny tydzień na to żeby komputer przyszedł do nich i oni wtedy możliwe że łaskawie go do mnie wyślą, albo wymyślą cokolwiek innego byle by tylko do mnie nie trafil, najgorsza firma , nigdy więcej nic stamtąd nie zamówię, mogłem wybrać morele lub Komputronik bo xkom to gniot

2026年1月7日

Trustpilot エクスペリエンス